Składniki
Składniki na roladkę:
- 150 g płynne białko jaj
- 50 g mleko
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka z chleba świętojańskiego
- 10 g skrobia ziemniaczana ziemniaczana
- 1 łyżeczka drożdże
- aromat cytrynowy wg uznania
- skórka z cytryny wg uznania
Nadzienie:
- 150 g ser ricotta
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
Słodka roladka z riccotą
Rolada na słodko? Dlaczego nie! Tym bardziej, że od dzisiejszego przepisu po prostu nie sposób oderwać wzroku 😍
Składniki
Składniki na roladkę:
- 150 g płynne białko jaj
- 50 g mleko
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka z chleba świętojańskiego
- 10 g skrobia ziemniaczana ziemniaczana
- 1 łyżeczka drożdże
- aromat cytrynowy wg uznania
- skórka z cytryny wg uznania
Nadzienie:
- 150 g ser ricotta
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ciepłe mleko z mąką, mąką ziemniaczaną, drożdżami i skórką z cytryny za pomocą miksera.
- Następnie ubij białko na sztywno i dodaj delikatnie do pierwszej masy, mieszając od dołu do góry.
- Wylej masę na patelnię i usmaż naleśnik na lekko natłuszczonej patelni.
- Po ostudzeniu naleśnika rozgnieć go widelcem.
- Rozwałkuj masę pomiędzy dwoma arkuszami przezroczystej folii.
- Nadaj mu prostokątny kształt i zwiń w rolkę (cały czas w folii z obu stron).
- Wstaw do lodówki minimum na godzinę.
- Po 60 minutach rozwiń rolkę, zdejmij wierzchnią folię i posmaruj ricottą zmieszaną z 5 g twojego ulubionego białka.
- Zwiń i włóż do lodówki co najmniej na godzinę.
- Udekoruj tak jak lubisz (u mnie masło pistacjowe zmieszane z jogurtem, gorzką czekoladą i posypką kakao i orzeszkami ziemnymi).
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 68.9kcalWęglowodany: 4.7gBiałko: 5.3gTłuszcze: 3.3gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!