8

Składniki

Składniki na roladkę:

Nadzienie:

Dekoracja:

Słodka roladka z riccotą

Rolada na słodko? Dlaczego nie! Tym bardziej, że od dzisiejszego przepisu po prostu nie sposób oderwać wzroku 😍
Przygotowanie: 25 minutes
Smażenie: 10 minutes
Czas całkowity: 35 minutes
8

Składniki

Składniki na roladkę:

Nadzienie:

Dekoracja:

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj ciepłe mleko z mąką, mąką ziemniaczaną, drożdżami i skórką z cytryny za pomocą miksera.
  • Następnie ubij białko na sztywno i dodaj delikatnie do pierwszej masy, mieszając od dołu do góry.
  • Wylej masę na patelnię i usmaż naleśnik na lekko natłuszczonej patelni.
  • Po ostudzeniu naleśnika rozgnieć go widelcem.
  • Rozwałkuj masę pomiędzy dwoma arkuszami przezroczystej folii.
  • Nadaj mu prostokątny kształt i zwiń w rolkę (cały czas w folii z obu stron).
  • Wstaw do lodówki minimum na godzinę.
  • Po 60 minutach rozwiń rolkę, zdejmij wierzchnią folię i posmaruj ricottą zmieszaną z 5 g twojego ulubionego białka.
  • Zwiń i włóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  • Udekoruj tak jak lubisz (u mnie masło pistacjowe zmieszane z jogurtem, gorzką czekoladą i posypką kakao i orzeszkami ziemnymi).
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 68.9kcalWęglowodany: 4.7gBiałko: 5.3gTłuszcze: 3.3gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.