Słodka roladka z riccotą

Składniki na roladkę:

  • 150g  płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g mleka
  • 10g mąki kokosowej
  • 10g mąki z chleba świętojańskiego
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka drożdży
  • Aromat cytrynowy
  • Skórka z cytryny

Nadzienie:

  • 150g sera ricotta
  • 5g białka waniliowego

Dekoracja:

  • 5g masła pistacjowego
  • 10g greckiego jogurtu
  • 5g gorzkiej czekolady
  • 5g kakao

Wymieszaj ciepłe mleko z mąką, mąką ziem., drożdżami i skórką z cytryny za pomocą miksera. Następnie ubij białko na sztywno i dodaj delikatnie do pierwszej masy, mieszając od dołu do góry. Wylej masę na patelnie i usmaż naleśnik na lekko natłuszczonej patelni.
Po ostudzeniu naleśnika rozgnieć go widelcem. Rozwałkuj masę pomiędzy dwoma arkuszami przezroczystej folii. Nadaj mu prostokątny kształt i zwiń w rolkę (cały czas w folii z obu stron). Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po godzinie rozwiń rolkę, zdejmij wierzchnią folię i posmaruj ricottą zmieszaną z 5g twojego ulubionego białka 💪. Zwiń spowrotem i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Udekoruj tak, jak lubisz (u mnie masło pistacjowe zmieszane z jogurtem, gorzką czekoladą i posypką kakao i orzeszkami ziemnymi).

📊Makro na jedną rolkę.
69kcal: 3,3g tłuszczu 4,0g Węglowodany 5,5g białek

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CKjonNRJzO6/