Składniki
- 250 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 1 szczypta sól
- 1 opak. cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 szkl. olej
- 2 szkl. mąka
- 1/2 szkl. mleko
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawa do piernika
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanka 30%
- 80 g czekolada gorzka 64%
- migdały w płatkach do dekoracji
Słodka niespodzianka
Dzięki @w_kuchni_seruszki mamy przepis na niesamowite ciasto, idealne na środowe popołudnie!
Składniki
- 250 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 1 szczypta sól
- 1 opak. cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 szkl. olej
- 2 szkl. mąka
- 1/2 szkl. mleko
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki przyprawa do piernika
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanka 30%
- 80 g czekolada gorzka 64%
- migdały w płatkach do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ubij białka z solą na sztywną pianę
- Dodaj cukry, miksuj do lśnienia
- Przesiej mąkę z proszkiem, mieszaj
- Dodaj olej, mleko, dokładnie mieszaj
- Podziel ciasto na trzy, dodaj kakao, przyprawę, mieszaj
- Smaruj formę, wlej ciasto
- Piecz w 190°C przez 40 min
- Podgrzewaj śmietankę, rozpuść czekoladę
- Dekoruj babkę czekoladą, migdałami
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 4666.6kcalWęglowodany: 485gBiałko: 74gTłuszcze: 280.9gBłonnik: 19.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!