Składniki
Spód:
- 200 g herbatniki kakaowe
- 100 g masło
Masa serowa:
- 1 kg twaróg z wiaderka
- 2 szt. jajko
- 4 szt. żółtka białka zostawić
- 1 szklanka cukier
- 2 szt. cukier waniliowy
- 2 szt. budyń śmietankowy
- 700 ml mleko
- ½ szklanka olej
Bezowa pianka:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szklanka cukier
Sernik z rosą i bezową pianką
Przedstawiamy Wam wyjątkowy sposób na zakończenie roku - przepyszny sernik z rosą i bezową pianką od utalentowanej @foodstagramka! To pyszne połączenie kakaowych herbatników, kremowej masy serowej i lekkiej pianki beżowej, które uczynią zakończenie roku wyjątkowym i niezapomnianym. Gotowi na wyjątkową ucztę? 🥰🍰🥂
Składniki
Spód:
- 200 g herbatniki kakaowe
- 100 g masło
Masa serowa:
- 1 kg twaróg z wiaderka
- 2 szt. jajko
- 4 szt. żółtka białka zostawić
- 1 szklanka cukier
- 2 szt. cukier waniliowy
- 2 szt. budyń śmietankowy
- 700 ml mleko
- ½ szklanka olej
Bezowa pianka:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szklanka cukier
Sposób przygotowania
- Rozpocznij od przygotowania spodu. Zmiel herbatniki na piasek, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie połącz te składniki.
- Spodem wylep dno blachy i odstaw na bok.
- Teraz zajmij się masą serową. Ubij żółtka i jajka z cukrami na puszystą masę.
- Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.
- Budyń połącz z mlekiem i wlej do masy serowej (będzie ona bardzo rzadka).
- Na koniec dodaj olej, delikatnie wymieszaj i wlej masę na przygotowany spód.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut.
- Rozpocznij przygotowywanie beżowej pianki 10 minut przed zakończeniem pieczenia sernika (po 35 minutach pieczenia).
- Ubij białka z cukrem przez 10 minut na gęstą pianę.
- Wyjmij gorący sernik z pieca, zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
- Delikatnie wyłóż piankę na gorące ciasto.
- Wygładź powierzchnię pianki i piecz przez kolejne równe 15 minut.
- Po około 30 minutach na wierzchu sernika powinny pojawić się piękne kropelki rosy.
- Teraz pozostaje tylko cieszyć się smakiem tego wyjątkowego sernika z rosą! Smacznego! 🍰😋🎉
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 4944.3kcalWęglowodany: 552.1gBiałko: 169.1gTłuszcze: 241.1gBłonnik: 2.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!