Składniki
- 200 g twaróg
- 100 g jogurt naturalny
- 25 g mąka kokosowa
- 30 g mąka pszenna
- 65 ml mleko
- 30 g płynne białko jaj
- 1 g proszek do pieczenia
- aromat waniliowy wg uznania
- słodzidło wg uznania
Sernik z patelni
Czy można przygotować sernik na patelni? 😊 Jak najbardziej tak i oto dowód 🍰😍
Składniki
- 200 g twaróg
- 100 g jogurt naturalny
- 25 g mąka kokosowa
- 30 g mąka pszenna
- 65 ml mleko
- 30 g płynne białko jaj
- 1 g proszek do pieczenia
- aromat waniliowy wg uznania
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Twaróg, jogurt, dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kilka kropel aromatu i słodzidło (opcjonalnie) blendujemy do jednolitą masę.
- Powoli dodajemy wcześniej ubite białko i dokładnie mieszamy.
- Całość przekładamy na rozgrzaną patelnię, którą wcześniej nacieramy małą ilością oleju (użyłem kokosowego).
- Smażymy przez około 30 minut na najmniejszym palniku na minimalnym ogniu pod przykryciem.
- Podczas smażenia nie przekręcamy na drugą stronę, ale co jakiś czas poruszamy patelnią i kontrolujemy czy nic się nie przypala.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 132.3kcalWęglowodany: 13.1gBiałko: 9.4gTłuszcze: 4.5gBłonnik: 2.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!