Składniki
Biszkopt szpinakowy:
- 75 g płynne białko jaj (z podziałem na 55 g + 20 g)
- 40 g jogurt gęsty
- 35 g szpinak baby
- 30 g kefir
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g budyń
- 10 g mąka kokosowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 15 g mąka ryżowa
- 1 szczypta sól
- kilka kropel sok z cytryny
- słodzidło wg uznania
Masa serowa:
- 140 g jogurt gęsty
- 100 g twaróg
- 25 g jogurt naturalny
- 50 g płynne białko jaj
- kilka kropel aromat o smaku lodów śmietankowych
- 8 g żelatyna (zamiennie agar rozpuszczone w 40 ml wody)
- 40 g truskawki
- 40 g porzeczka czerwona
- 1 kostka czekolada
Sernik na zimno a'la leśny mech
Ten pyszny deser na zimno jest genialny pod każdym względem 🍰❤️ Po prostu palice lizać!
Składniki
Biszkopt szpinakowy:
- 75 g płynne białko jaj (z podziałem na 55 g + 20 g)
- 40 g jogurt gęsty
- 35 g szpinak baby
- 30 g kefir
- 15 g kaszka kukurydziana
- 10 g budyń
- 10 g mąka kokosowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 15 g mąka ryżowa
- 1 szczypta sól
- kilka kropel sok z cytryny
- słodzidło wg uznania
Masa serowa:
- 140 g jogurt gęsty
- 100 g twaróg
- 25 g jogurt naturalny
- 50 g płynne białko jaj
- kilka kropel aromat o smaku lodów śmietankowych
- 8 g żelatyna (zamiennie agar rozpuszczone w 40 ml wody)
- 40 g truskawki
- 40 g porzeczka czerwona
- 1 kostka czekolada
Sposób przygotowania
Biszkopt szpinakowy:
- 20 g białka, jogurt, kefir, szpinak, sok i słodzik miksujemy na gładko.
- Dodajemy kaszkę i odstawiamy na 5 minut, a następnie to samo robimy z mąką kokosową.
- Dorzucamy mąkę ryżową, budyń, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
- 55 g białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą.
- Przelewamy do foremki (średnica 16 cm) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż.
Masa serowa:
- Jogurty, twarogi i aromat miksujemy na gładko.
- Żelatynę podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do ostygnięcia.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Żelatynę miksujemy z masą, a następnie całość delikatnie łączymy z białkami.
- Do foremki wyłożonej folią spożywczą wkładamy pierwszą warstwę ciacha, na to pokrojone truskawki i zalewamy połową masy.
- Na górę wykładamy 2 warstwę ciacha, do reszty masy dorzucamy porzeczki i wylewamy na biszkopt.
- Wkładamy do lodówki i studzimy przynajmniej przez 6 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki ścieramy na wierzch kostkę czekolady.
- Smacznego! 😍
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 101.3kcalWęglowodany: 14.9gBiałko: 5.7gTłuszcze: 2gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!