Przepis od: @blondie_pistachio
8

Składniki

Biszkopt szpinakowy:

Masa serowa:

Sernik na zimno a'la leśny mech

Ten pyszny deser na zimno jest genialny pod każdym względem 🍰❤️ Po prostu palice lizać!
Przygotowanie: 50 minutes
Pieczenie:: 20 minutes
Czas całkowity: 1 hour 10 minutes
8

Składniki

Biszkopt szpinakowy:

Masa serowa:

Sposób przygotowania

Biszkopt szpinakowy:

  • 20 g białka, jogurt, kefir, szpinak, sok i słodzik miksujemy na gładko.
  • Dodajemy kaszkę i odstawiamy na 5 minut, a następnie to samo robimy z mąką kokosową.
  • Dorzucamy mąkę ryżową, budyń, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 55 g białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą.
  • Przelewamy do foremki (średnica 16 cm) i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż.

Masa serowa:

  • Jogurty, twarogi i aromat miksujemy na gładko.
  • Żelatynę podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Żelatynę miksujemy z masą, a następnie całość delikatnie łączymy z białkami.
  • Do foremki wyłożonej folią spożywczą wkładamy pierwszą warstwę ciacha, na to pokrojone truskawki i zalewamy połową masy.
  • Na górę wykładamy 2 warstwę ciacha, do reszty masy dorzucamy porzeczki i wylewamy na biszkopt.
  • Wkładamy do lodówki i studzimy przynajmniej przez 6 godzin.
  • Po wyjęciu z lodówki ścieramy na wierzch kostkę czekolady.
  • Smacznego! 😍

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 101.3kcalWęglowodany: 14.9gBiałko: 5.7gTłuszcze: 2gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.