Sernik na zimno ala leśny mech

Składniki:

☘️Biszkopt szpinakowy:

  • Płynne białka jaj @farmabialka.pl  55g + 20g
  • 40g gęstego jogurtu (tolonis/skyr)
  • 35g szpinaku baby🔸30g kefiru🔸15g mąki ryżowej
  • 15g kaszki kukurydzianej
  • 10g budyniu
  • 10g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki pdp
  • kilka kropel soku z cytryny
  • Słodzidło

☑️ 20g białek, jogurt, kefir, szpinak, sok i słodzik miksujemy na gładko. Dodajemy kaszkę i odstawiamy na 5 min, a następnie to samo robimy z mąką koko. Dorzucamy mąkę ryżową, budyń, pdp i dokładnie mieszamy. 55G białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do foremki (16cm) i pieczemy 20 min.
👉Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż.
.
🍨Masa serowa:

  • 140g gęstego jogurtu (skyr/tolonis)
  • 100g twarogu
  • 25g jogurtu naturalnego
  • 50g aquafaby/białek jaj
  • Słodzony aromat o smaku lodów śmietankowych
  • 8g żelatyny/agaru rozpuszczone w 40 ml wody
    +40g truskawek i 40g czerwonej porzeczki

☑️ Jogurty, twarogi i aromat miksujemy na gładko. Żelatynę podgrzewamy i rozpuszczamy, odstawiamy do ostygnięcia. Aquafabę ubijamy na sztywno. Żelatynę miksujemy z masą, a następnie całość delikatnie łączymy z aquafabą.
.
👉Do foremki wyłożonej folią spożywczą wkładamy 1 warstwę ciacha, na to pokrojone truskawki i zalewamy połową masy. Na górę wykładamy 2 warstwę ciacha, do reszty masy dorzucamy porzeczki i wylewamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki i studzimy przynajmniej 6h.
.
👉Po wyjęciu z lodówki ścieramy na wierzch kostkę czekolady od @redchocolatepl 💞.
Smacznego! 😍

PRZEPIS: blondie_pistachio

https://www.instagram.com/p/CEMj05OgTMB/