Składniki
Sernik:
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g masło
- 5 szt. żółtko
- 16 g cukier waniliowy
- 40 g budyń waniliowy
- 1 kg ser
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 1 szklanka cukier
Spód:
- 80 g masło roztopione
- 1 paczka ciastka owsiane
Sernik na upały
Nie wiecie jakie ciasto jest najlepsze na upały? Oczywiście mega kremowy i puszysty sernik ❤️🍰
Składniki
Sernik:
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g masło
- 5 szt. żółtko
- 16 g cukier waniliowy
- 40 g budyń waniliowy
- 1 kg ser
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 1 szklanka cukier
Spód:
- 80 g masło roztopione
- 1 paczka ciastka owsiane
Sposób przygotowania
Sernik:
- Wszystkie składniki użyte do masy sernikowej powinny mieć temperaturę pokojową.
- Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaje 100 g masła i ucieram jeszcze przez chwilę.
- Następnie dodaje ser, cukier waniliowy, ekstrakt oraz wcześniej ubite białka.
- Szybko mieszam i odstawiam na chwilkę.
Spód:
- Roztopione masło wymieszałam z ciastkami owsianymi, które wcześniej zblendowałam na drobny piasek.
- Powstałą mieszanką wyłożyłam spód blachy o średnicy 23 cm.
- Od razu na górę wylałam moją masę serową.
- Tak przygotowane ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza.
- Sernik piekłam przez 60 minut, wykorzystując program "góra-dół". Po godzinie uchylam piekarnik i zostawiam do wystygnięcia 🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 132.9kcalWęglowodany: 29.5gBiałko: 2.9gTłuszcze: 1gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!