Składniki
- 100 g mąka
- 90 g płynne białko jaj
- 100 g skyr waniliowy
- 50 g serek śmietankowy
- 250 g twaróg półtłusty lub chudy
- 2 szt. nektarynki lub brzoskwinie
- 140 g banan dojrzały
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- słodziło (erytrytol)
- 2 kostki biała czekolada (opcjonalnie)
- 2 kostki mleczna czekolada (opcjonalnie)
- cukier puder lub puder z erytrytolu do posypania
Sernik bananowo-nektarynkowy
Odkryj przepis na wyjątkowy sernik z bananami i nektarynkami, który z pewnością zachwyci wszystkich swoim smakiem i oryginalnością. Idealny wybór na niedzielne popołudnie!
Składniki
- 100 g mąka
- 90 g płynne białko jaj
- 100 g skyr waniliowy
- 50 g serek śmietankowy
- 250 g twaróg półtłusty lub chudy
- 2 szt. nektarynki lub brzoskwinie
- 140 g banan dojrzały
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- słodziło (erytrytol)
- 2 kostki biała czekolada (opcjonalnie)
- 2 kostki mleczna czekolada (opcjonalnie)
- cukier puder lub puder z erytrytolu do posypania
Sposób przygotowania
Masa bananowa:
- Rozgnieć banany widelcem
- Dodaj 125 g twarogu, rozgnieć
- Wmieszaj 30 g białka, serek śmietankowy, rozpuszczoną białą czekoladę, 50 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i słodziło
Masa kakaowa z nektarynkami:
- W drugiej misce połącz 125 g twarogu, 100 g skyra waniliowego, 60 g białka, 50 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę kakao, rozpuszczoną mleczną czekoladę i słodziło
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza, opcja góra-dół
- Wyłóż małą formę papierem do pieczenia
- Na spód formy wyłóż masę bananową, a na niej równomiernie rozprowadź masę kakaową
- Na wierzchu ułóż pokrojone nektarynki
- Piecz ciasto przez 35-40 minut
- Po upieczeniu i wystudzeniu posyp wierzch pudrem z erytrytolu
- Podawaj i ciesz się wyjątkowym smakiem!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 116.5kcalWęglowodany: 14.7gBiałko: 2.9gTłuszcze: 5.6gBłonnik: 1.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!