Składniki
Spód:
- 70 g płynne białko jaj
- 45 ml woda
- 35 g odżywka białkowa
- 20 g mąka tortowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
- 140 g twaróg sernikowy
- 40 g płynne białko jaj
- 15 g odżywka białkowa
- 10 g żelatyna
- 100 ml woda gorąca
- 1 łyżeczka cynamon
- 60 g erytrytol
- 55 g mandarynki z puszki
- 2 szt. migdały do pokruszenia
Serniczek śmietankowy z mandarynkami
Pyszny sernik z dodatkiem fenomenalnych mandarynek skradnie serce nawet największego niejadka 🍰🍊
Składniki
Spód:
- 70 g płynne białko jaj
- 45 ml woda
- 35 g odżywka białkowa
- 20 g mąka tortowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
- 140 g twaróg sernikowy
- 40 g płynne białko jaj
- 15 g odżywka białkowa
- 10 g żelatyna
- 100 ml woda gorąca
- 1 łyżeczka cynamon
- 60 g erytrytol
- 55 g mandarynki z puszki
- 2 szt. migdały do pokruszenia
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na spód blendujemy.
- Następnie przekładamy do formy do pieczenia.
- Tak przygotowaną mieszankę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15 minut.
- Białka jaj ubijamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i wszystko łączymy z pozostałymi składnikami.
- Wkładamy do lodówki, a kiedy masa zacznie robić się gęsta, wylewamy do tortownicy na spód ciasta.
- Na górę dajemy mandarynki i posypujemy migdałami.
- Aby zrobić krem, łączmy te dwa składniki i nakładamy na boki ciasta.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 72.4kcalWęglowodany: 5.2gBiałko: 10.6gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!