Sk艂adniki
- 70 g orzechy laskowe
- 60 g czekolada mleczna
- 400 ml 艣mietanka 36% sch艂odzona
- 80 g cukier puder
- 90 g p艂ynne bia艂ko jaj
- bezy pokruszone
Semifreddo
Przepyszne semifreddo to nic innego jak w艂oski deser na zimno, kt贸ry zachwyci ka偶dego 馃グ Od takich pyszno艣ci nie spos贸b oderwa膰 wzroku 馃槏
Sk艂adniki
- 70 g orzechy laskowe
- 60 g czekolada mleczna
- 400 ml 艣mietanka 36% sch艂odzona
- 80 g cukier puder
- 90 g p艂ynne bia艂ko jaj
- bezy pokruszone
Spos贸b przygotowania
- Orzechy rozdrobni膰, po czym podzieli膰 na dwie cz臋艣ci.
- Czekolad臋 rozpu艣ci膰 w mleku.
- Nast臋pnie doda膰 jedn膮 cz臋艣膰 orzech贸w, wymiesza膰 i odstawi膰.
- 艢mietan臋 ubi膰 z cukrem pudrem do odpowiedniej g臋sto艣ci.
- Bia艂ka ubi膰 na sztywno.
- 艢mietan臋 delikatnie po艂膮czy膰 z bia艂kami, po czym doda膰 pokruszone bezy i wymiesza膰.
- Keks贸wk臋 wy艂o偶y膰 foli膮 spo偶ywcz膮.
- 1/3 cz臋艣膰 masy 艣mietanowej prze艂o偶y膰 do keks贸wki.
- Nast臋pnie na艂o偶y膰 po艂ow臋 kremu czekoladowo-orzechowego, po czym rozsmarowa膰 i posypa膰 po艂ow膮 orzech贸w.
- Ponownie nak艂adamy mas臋 艣mietanow膮, krem, orzechy i kolejn膮 cz臋艣膰 masy 艣mietanowej.
- Deser odstawi膰 na 8 godzin do zamra偶arki.
- Wyj膮膰 ok. 15 minut przed podaniem.
- Smacznego!
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 235.6kcalW臋glowodany: 15.6gBia艂ko: 4.7gT艂uszcze: 22.3gB艂onnik: 1.1g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!