Składniki
- 70 g orzechy laskowe
- 60 g czekolada mleczna
- 400 ml śmietanka 36% schłodzona
- 80 g cukier puder
- 90 g płynne białko jaj
- bezy pokruszone
Semifreddo
Przepyszne semifreddo to nic innego jak włoski deser na zimno, który zachwyci każdego 🥰 Od takich pyszności nie sposób oderwać wzroku 😍
Składniki
- 70 g orzechy laskowe
- 60 g czekolada mleczna
- 400 ml śmietanka 36% schłodzona
- 80 g cukier puder
- 90 g płynne białko jaj
- bezy pokruszone
Sposób przygotowania
- Orzechy rozdrobnić, po czym podzielić na dwie części.
- Czekoladę rozpuścić w mleku.
- Następnie dodać jedną część orzechów, wymieszać i odstawić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem do odpowiedniej gęstości.
- Białka ubić na sztywno.
- Śmietanę delikatnie połączyć z białkami, po czym dodać pokruszone bezy i wymieszać.
- Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
- 1/3 część masy śmietanowej przełożyć do keksówki.
- Następnie nałożyć połowę kremu czekoladowo-orzechowego, po czym rozsmarować i posypać połową orzechów.
- Ponownie nakładamy masę śmietanową, krem, orzechy i kolejną część masy śmietanowej.
- Deser odstawić na 8 godzin do zamrażarki.
- Wyjąć ok. 15 minut przed podaniem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 235.6kcalWęglowodany: 15.6gBiałko: 4.7gTłuszcze: 22.3gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!