Składniki
Rolada burakowa:
- 120 g płynne białko jaj
- 50 g buraki ugotowane
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka jaglana
- 1 szczypta sól
Roladkę z białek:
- 300 g cukinia
- 300 g płynne białko jaj
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 80 g serek
Roladki z buraka i cukinii
Nie macie pomysłu na ciekawy obiad w zdrowej wersji? Ta propozycja z pewnością zawróci Wam w głowach 😍
Składniki
Rolada burakowa:
- 120 g płynne białko jaj
- 50 g buraki ugotowane
- 10 g mąka kokosowa
- 10 g mąka jaglana
- 1 szczypta sól
Roladkę z białek:
- 300 g cukinia
- 300 g płynne białko jaj
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 80 g serek
Sposób przygotowania
- Dobrze zmiksuj buraki, po czym zblenduj na papkę.
- W czystej misce ubij białka na sztywno, dodaj mąkę, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj papkę z buraków, mieszając bardzo delikatnie masę od dołu do góry.
- Rozłóż masę na papierze pergaminowym (około 5 mm wysokości) w kształt prostokąta i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu zroluj wraz z papierem i ostudź.
- Gdy pierwsza mieszanka się piecze, umyj cukinię o wadze około 300 g i zetrzyj na tarce.
- Dodaj szczyptę soli, a następnie dobrze ściśnij rękami, aby pozbyć się wody.
- Ubij białka na sztywno i dodaj wyciśniętą cukinię.
- Dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, szczypiorek i dobrze wymieszaj widelcem.
- Umieść wszystko na innej blasze (5 mm wysokości, kształt prostokąta) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Po upieczeniu zwiń w rolkę i ostudź.
- Gdy obie rolki ostygną, rozwiń je.
- Złóż roladkę z białek i cukinii, rozsmaruj serek, przykryj roladką z buraków i zroluj razem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 43.6kcalWęglowodany: 3.9gBiałko: 5.3gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!