10

Składniki

Rolada burakowa:

Roladkę z białek:

Nadzienie:

Roladki z buraka i cukinii

Nie macie pomysłu na ciekawy obiad w zdrowej wersji? Ta propozycja z pewnością zawróci Wam w głowach 😍
Przygotowanie: 40 minutes
Pieczenie: 35 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
10

Składniki

Rolada burakowa:

Roladkę z białek:

Nadzienie:

Sposób przygotowania

  • Dobrze zmiksuj buraki, po czym zblenduj na papkę.
  • W czystej misce ubij białka na sztywno, dodaj mąkę, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj papkę z buraków, mieszając bardzo delikatnie masę od dołu do góry.
  • Rozłóż masę na papierze pergaminowym (około 5 mm wysokości) w kształt prostokąta i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu zroluj wraz z papierem i ostudź.
  • Gdy pierwsza mieszanka się piecze, umyj cukinię o wadze około 300 g i zetrzyj na tarce.
  • Dodaj szczyptę soli, a następnie dobrze ściśnij rękami, aby pozbyć się wody.
  • Ubij białka na sztywno i dodaj wyciśniętą cukinię.
  • Dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, szczypiorek i dobrze wymieszaj widelcem.
  • Umieść wszystko na innej blasze (5 mm wysokości, kształt prostokąta) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  • Po upieczeniu zwiń w rolkę i ostudź.
  • Gdy obie rolki ostygną, rozwiń je.
  • Złóż roladkę z białek i cukinii, rozsmaruj serek, przykryj roladką z buraków i zroluj razem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 43.6kcalWęglowodany: 3.9gBiałko: 5.3gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.