Roladki z buraka i cukini

Składniki na roladkę burakową:

  • 120g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g ugotowanych buraków
  • 10g mąki kokosowej
  • 10g mąki jaglanej
  • 1 szczypta soli

Składniki na roladkę z białek:

  • 300g cukinii
  • 300g płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i szczypiorek

Nadzienie:

  • 80g serka do smarowania

Włącz piekarnik na 200 stopni – ważne, żeby po rozłożeniu masy, od razu wstawić ją do piekarnika.

Dobrze zmiksuj buraki i zblenduj je na papkę. W czystej misce ubij białka na sztywno, dodaj mąkę, szczyptę soli i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj papkę z buraków, mieszając bardzo delikatnie masę od dołu do góry. Rozłóż masę na papierze pergaminowym (około 5 mm wysokości) w kształt prostokąta i piecz przez 10/15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu zroluj wraz z papierem i ostudź.

Podczas gdy pierwsza mieszanka się piecze, umyj cukinię o wadze około 300g i zetrzyj na tarce. Dodaj szczyptę soli, a następnie dobrze ściśnij rękami, aby pozbyć się wody. Ubij białka na sztywno i dodaj wyciśniętą cukienie. Dodaj pieprz, gałkę muszkatołową, szczypiorek i dobrze wymieszaj widelcem. Umieść wszystko na innej blasze (5mm wysokości, kształ prostokąta) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu zwiń w rolkę i ostudź.

Gdy obie rolki ostygną, rozwiń je. Złóż roladkę z białek i cukinii, rozsmaruj serek, przykryj roladką z buraków i zroluj razem. Smacznego!

📊Makro:
411kcal 3,7g tłuszczu 27,7g węglowodanów 62,0 białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CJsov9FJ3KJ/