Składniki
Biszkopt:
- 180 g płynne białko jaj
- 80 g cukier (zamiennie ksylitol)
- 90 g mąka pszenna
- 15 g budyń śmietankowy
- 4 g proszek do pieczenia
- 35 g olej (kokosowy lub zwykły)
Krem:
- 120 g mascarpone
- 110 g jogurt naturalny
- 25 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie mleko w proszku i łyżka słodzika)
- 50 ml wrzątek
- 7 g żelatyna
Roladka biszkoptowa z kremem mascarpone i truskawkami
Nie macie pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie 🍰❤️
Składniki
Biszkopt:
- 180 g płynne białko jaj
- 80 g cukier (zamiennie ksylitol)
- 90 g mąka pszenna
- 15 g budyń śmietankowy
- 4 g proszek do pieczenia
- 35 g olej (kokosowy lub zwykły)
Krem:
- 120 g mascarpone
- 110 g jogurt naturalny
- 25 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie mleko w proszku i łyżka słodzika)
- 50 ml wrzątek
- 7 g żelatyna
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- 🍰 Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie stopniowo dodajemy ksylitol, ciągle ubijamy.
- Dodajemy suche składniki i płynny olej.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rozsmarowujemy cienki placek na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 12 minut.
- Upieczony placek kładziemy na czysty ręcznik kuchenny.
- Ściągamy papier i jeszcze ciepły zawijamy w taką roladkę. Odstawiamy.
Krem:
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy żeby napęczniała.
- Mascarpone, jogurt i białko dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Łyżkę masy dodajemy do żelatyny. Mieszamy i przelewamy do masy.
- Całość dokładnie łączymy.
- Rozwijamy biszkopt z ręcznika.
- Krem rozprowadzamy równo na cieście.
- Układamy pokrojone truskawki - można zrobić tylko jeden rządek.
- Zawijamy roladkę, można też owinąć ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem oblewamy całość rozpuszczoną czekoladą.
- Smacznego 💋
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 174kcalWęglowodany: 15.6gBiałko: 6.8gTłuszcze: 9.5gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!