Składniki
Rolada:
- 210 ml płynne białko jaj
- 1 szt. cukinia duża
Farsz:
- 600 g mięso mielone indyk
- 1 szt. cebula
- 1/2 szt. papryka czerwona
- ser np. brie, cheddar, mozzarella - ja połączyłam wszystkie trzy 🤭
- przyprawy sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła, opcjonalnie czosnek niedźwiedzi
Rolada z farszem warzywno-mięsnym
Pyszna rolada z genialnym farszem skradnie serce nawet największego niejadka 🥰 Takim pysznościom po prostu nie sposób powiedzieć nie ❤️
Składniki
Rolada:
- 210 ml płynne białko jaj
- 1 szt. cukinia duża
Farsz:
- 600 g mięso mielone indyk
- 1 szt. cebula
- 1/2 szt. papryka czerwona
- ser np. brie, cheddar, mozzarella - ja połączyłam wszystkie trzy 🤭
- przyprawy sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła, opcjonalnie czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania
Rolada:
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki.
- Następnie solimy i odstawiamy, aby puściły sok.
- Kiedy warzywo będzie już gotowe, przekładamy je na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Teraz zalewamy cukinię ubitą pianą z białek (doprawiamy solą i pieprzem).
- Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
Farsz:
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
- Po chwili dodajemy mięso i przyprawiamy. Wszystko obsmażamy.
- Na roladę układamy farsz i posypujemy serem.
- Zwijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy, aż ser się zrumieni.
- Ten proces powinien zająć ok. 15 minut. Roladę pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 93.3kcalWęglowodany: 0.4gBiałko: 15gTłuszcze: 3gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!