Składniki
- 450 g szpinak rozdrobniony (u mnie mrożony)
- 2 szt. żółtko
- 8 łyżek płynne białko jaj
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 2 łyżki mąka pszenna
- 150 g serek śmietankowy
- 100 g łosoś wędzony
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym z przepisu genialnej @pyszniepodane to idealny pomysł na weekendową przekąskę 🥰😘😍. Czy ktoś z was wypróbuje ten przepis u siebie? ❤️
Składniki
- 450 g szpinak rozdrobniony (u mnie mrożony)
- 2 szt. żółtko
- 8 łyżek płynne białko jaj
- szczypta sól
- szczypta pieprz
- 2 łyżki mąka pszenna
- 150 g serek śmietankowy
- 100 g łosoś wędzony
Sposób przygotowania
- Szpinak najpierw podsmażyć na patelni, po czym doprawić solą i pieprzem
- Po całkowitym rozpuszczeniu, zostawić do wystudzenia
- W misie mieszamy żółtka z mąka, dodajemy sól i pieprz
- Następnie dodajemy wystudzony szpinak i delikatnie mieszamy
- Białka ubijamy w osobnej misie z odrobiną soli na sztywną pianę
- Następnie dodajemy ją do szpinakowo-żółtkowej masy i bardzo delikatnie mieszamy
- Masę przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w temp. 180°C
- Po upieczeniu czekamy, aż nasza rolada ostygnie i po tym czasie smarujemy serkiem śmietankowym. Na koniec układamy łososia i zawijamy 🤗.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 421.5kcalWęglowodany: 66.8gBiałko: 11.7gTłuszcze: 12.6gBłonnik: 3.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!