Składniki
Biszkopt:
- 180 g płynne białko jaj
- 80 g ksylitol (zamiennie cukier)
- 90 g mąka pszenna
- 15 g budyń śmietankowy
- 4 g proszek do pieczenia
- 35 g olej kokosowy (zamiennie zwykły)
Krem:
- 120 g mascarpone
- 110 g jogurt naturalny
- 25 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie mleko w proszku i łyżka słodzika)
- 50 ml wrzątek
- 7 g żelatyna
Rolada biszkoptowa z kremem i truskawkami
Puszysta jak chmurka rolada biszkoptowa została wypełniona po brzegi genialnym kremem na bazie mascarpone i soczystymi truskawkami ❤️🍓 Pyszności przez duże P 😍
Składniki
Biszkopt:
- 180 g płynne białko jaj
- 80 g ksylitol (zamiennie cukier)
- 90 g mąka pszenna
- 15 g budyń śmietankowy
- 4 g proszek do pieczenia
- 35 g olej kokosowy (zamiennie zwykły)
Krem:
- 120 g mascarpone
- 110 g jogurt naturalny
- 25 g odżywka białkowa biała czekolada (zamiennie mleko w proszku i łyżka słodzika)
- 50 ml wrzątek
- 7 g żelatyna
Sposób przygotowania
Rolada:
- Białka ubijamy na sztywno.
- Następnie stopniowo dodajemy ksylitol, ciągle ubijamy.
- Dodajemy suche składniki i płynny olej.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Rozsmarowujemy cienki placek na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na około 12 minut.
- Upieczony placek kładziemy na czysty ręcznik kuchenny.
- Ściągamy papier i jeszcze ciepły zawijamy w taką roladkę.
- Odstawiamy na bok.
Krem:
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- Mascarpone, jogurt i odżywkę białkową dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Łyżkę masy dodajemy do żelatyny.
- Mieszamy i przelewamy do masy.
- Całość dokładnie łączymy.
- Rozwijamy biszkopt z ręcznika.
- Krem rozprowadzamy równo na cieście.
- Układamy pokrojone truskawki - można zrobić tylko jeden rządek.
- Zawijamy roladkę, można też owinąć ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- 🍰 Przed podaniem oblewamy całość rozpuszczoną czekoladą.
- Smacznego 💋
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 184kcalWęglowodany: 9.5gBiałko: 8.3gTłuszcze: 12.7gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!