Składniki
Beza:
- 190 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 660 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 15 g cukier waniliowy
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 150 g owoce ulubione lub frużelina
Rolada bezowa
@slodkoslodka83 dzieli się przepisem na niebiańską roladę bezową, idealną na każdą okazję. Delikatna beza połączona z kremowym wnętrzem i owocowym akcentem to kompozycja, która zachwyci każdego. Przygotowanie tej słodkości wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy.
Składniki
Beza:
- 190 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 660 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 15 g cukier waniliowy
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 150 g owoce ulubione lub frużelina
Sposób przygotowania
- Śmietankę i mascarpone schłodzić w zamrażalniku, ubić z cukrem puderem i waniliowym na gładki krem
- Beza: ubić białka z solą, dodawać stopniowo cukier, na koniec sok z cytryny i mąkę, piec w 150°C na termoobiegu około 1 godzinę
- Po upieczeniu i ostudzeniu bezy, rozsmarować krem i frużelinę, zwinąć w roladę, chłodzić w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 430.4kcalWęglowodany: 24.5gBiałko: 5.7gTłuszcze: 35.3gBłonnik: 0.05g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!