Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szklanka cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka sok z cytryny
Wkładka z czerwonej porzeczki:
- 300 g porzeczka czerwona
- 100 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Rolada bezowa z masą śmietankową i czerwonymi porzeczkami
Z tym genialnym przepisem przygotujesz przepyszną roladę bezową ze smacznymi dodatkami! Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni ❤️
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szklanka cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka sok z cytryny
Wkładka z czerwonej porzeczki:
- 300 g porzeczka czerwona
- 100 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Beza:
- Białka jaj ubijać i i stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru.
- Gdy białka będą już ubite i lśniące, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę soku z cytryny.
- Powstałą mieszankę rozsmarować na dużej blaszce.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza i wstawić bezę. Od razu zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszyć bezę przez około godzinę.
Krem:
- Ubić śmietankę. Następnie dodać stopniowo mascarpone, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę soku z cytryny.
- Rozsmarować na bezę.
Wkładka z czerwonej porzeczki:
- Czerwoną porzeczkę zagotować z cukrem, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
- Gdy powstały miks ostygnie, rozsmarować na kremie z mascarpone i zwinąć bezę.
- Chłodzić przez chwilę, po czym podawać. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 503.6kcalWęglowodany: 60.2gBiałko: 5.9gTłuszcze: 27.7gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!