Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietanka 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. śmietan-fix opcjonalnie
- owoce do dekoracji
Rolada bezowa z kremem i świeżymi owocami
Z tym genialnym przepisem w szybki i prosty sposób przygotujecie perfekcyjny deser dla całej rodziny 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia 😊
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 ml śmietanka 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. śmietan-fix opcjonalnie
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na dość sztywną pianę z solą.
- Później dodajemy po łyżce cukru i miksujemy za każdym razem około minutę, aż się rozpuści.
- Piana musi być błyszcząca i gładka.
- Wykładamy ją na blaszkę - papier do pieczenia lepiej naoliwić.
- Ja piekłam z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 25 minut. Ale musicie wyczuć swój piekarnik.
- Beza ma się lekko zrumienić, ale nie może się spalić.
- Bezę od razu wyjmujemy z blaszki i studzimy.
- Śmietanę ubijamy że słodziłem.
- Następnie dodajemy mascarpone po jednej łyżce.
- Na koniec dosypujemy śmietan-fix.
- Schłodzoną bezę smarujemy kremem.
- Wzdłuż placka wykładamy owoce i zwijamy.
- Górę dekorujemy kremem i owocami.
- Tak przygotowany deser chłodzimy w lodówce minimum przez godzinę.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 321.6kcalWęglowodany: 18.7gBiałko: 5.5gTłuszcze: 25.6gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!