Składniki
Na bezę:
- 150 ml płynne białko jaj w temperaturze pokojowej
- 280 g cukier
- 1,5 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
Na masę:
- 400 g borówki
- 1 łyżka cukier puder
- 330 ml śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka żelatyna
- 5 łyżki woda
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 250 g mascarpone
Rolada bezowa z borówkami
Przepis od niesamowitej @panie_smyk na roladę bezową z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatna beza, kremowa masa i świeże borówki tworzą połączenie, które skradnie serca wszystkich łasuchów.
Składniki
Na bezę:
- 150 ml płynne białko jaj w temperaturze pokojowej
- 280 g cukier
- 1,5 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
Na masę:
- 400 g borówki
- 1 łyżka cukier puder
- 330 ml śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka żelatyna
- 5 łyżki woda
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 250 g mascarpone
Sposób przygotowania
- Ubij białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.
- Rozprowadź bezę równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 150°C przez około 25 minut.
- Ostudzoną bezę delikatnie przekładaj na nowy arkusz papieru posypanego cukrem pudrem, usuń papier piekarniczy.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Mascarpone ucieraj z rozpuszczoną białą czekoladą i ekstraktem waniliowym. Dodaj ubitą śmietanę do serka, na końcu dodaj sok z cytryny i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
- Masę schłódź lekko, rozprowadź na bezie. Ułóż borówki i zwijaj roladę, wkładaj do lodówki na co najmniej godzinę.
- Dekoruj roladę borówkami i listkami mięty przed podaniem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 490.9kcalWęglowodany: 43.7gBiałko: 7.2gTłuszcze: 33.2gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!