Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka tortowa
- 40 g masło (rozpuszone i wystudzone)
- 1/2 szklanki erytrol lub cukier
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietanka 36% schłodzona
- 2 łyżki mascarpone
- 50 g biała czekolada rozpuszczona
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Do nasączenia biszkoptu:
- 3 łyżki sok z cytryny
- 3 łyżki woda
Dodatki:
- 200 g maliny
- wiórki kokosowe do posypania
Rafaello z malinami na biszkopcie z białek
Weekend to idealna okazja, by poeksperymentować w kuchni. Przygotuj dla swoich bliskich niebanalny deser, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Odkryj przepis od @kuchenne_motywacje na niepowtarzalne Rafaello z malinami na biszkopcie z białek.
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 100 g mąka tortowa
- 40 g masło (rozpuszone i wystudzone)
- 1/2 szklanki erytrol lub cukier
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Krem:
- 250 ml śmietanka 36% schłodzona
- 2 łyżki mascarpone
- 50 g biała czekolada rozpuszczona
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Do nasączenia biszkoptu:
- 3 łyżki sok z cytryny
- 3 łyżki woda
Dodatki:
- 200 g maliny
- wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania
- Białka ubić mikserem nie dłużej niż 3 minuty
- Dodawać cukier, aż się rozpuści
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło, wymieszać szpatułką
- Ciasto przelać do formy, piec w 180°C ok. 30 minut. Następnie ostudzić
- Ubić śmietankę, dodać mascarpone, białą czekoladę, wiórki, wymieszać
- Krem podzielić na 3 części
- Maliny rozgnieść
- Biszkopt przeciąć, nasączyć, układać warstwy z kremem i malinami
- Ciasto schłodzić w lodówce.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1715.7kcalWęglowodany: 139.5gBiałko: 42.3gTłuszcze: 112.6gBłonnik: 15.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!