Składniki
- 4 szt. szparagi
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 szt. jajko
- 70 g płynne białko jaj
- 1 łyżka mąka
- 2 łyżki jogurt naturalny
- 2 plastry żółty ser
- 6 szt. pomidorki koktajlowe
- 1/2 natki szczypiorek
- 1/2 szt. por
- przyprawy sól i pieprz
Puszysty omlet ze szparagami
Śniadanie w wydaniu wytrawnym? Z tym przepisem będzie to łatwe jak "bułka z masłem" 🥰 Zresztą za moment sami się przekonacie 😘
Składniki
- 4 szt. szparagi
- 1 łyżeczka oliwa z oliwek
- 1 szt. jajko
- 70 g płynne białko jaj
- 1 łyżka mąka
- 2 łyżki jogurt naturalny
- 2 plastry żółty ser
- 6 szt. pomidorki koktajlowe
- 1/2 natki szczypiorek
- 1/2 szt. por
- przyprawy sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szparagi umyć, odłamać końcówki i odkroić główki.
- Z końcówek odciąć zdrewniałą część.
- Obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Na patelni rozprowadzić oliwę, po czym podsmażyć na niej łodygi szparagów i posiekany por.
- Jajko i płynne białko jaj wymieszać z łyżką mąki i dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Na koniec dodać odrobinę pokrojonego sera żółtego (u mnie małe 2 plasterki).
- Masę jajeczną wylać na szparagi.
- Na wierzch ułożyć główki szparagów.
- Przykryć patelnię i smażyć na bardzo małym ogniu, aż omlet się zetnie.
- Nie przewracamy na drugą stronę.
- Smacznego! 💚💚💚
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 43.1kcalWęglowodany: 1.8gBiałko: 4gTłuszcze: 2.1gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!