Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 75 g porzeczka czerwona
- 20 g masło orzechowe
- 5 g syrop klonowy
- 10 g masło
- 20 g frużelina
Puszysty omlet z pysznymi porzeczakmi
Puszysty omlet białkowy w połączeniu z czerwoną porzeczką tworzy idealną kombinację smakową 😍 Po prostu palce lizać!
Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 75 g porzeczka czerwona
- 20 g masło orzechowe
- 5 g syrop klonowy
- 10 g masło
- 20 g frużelina
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywna pianę dodając w początkowej fazie szczyptę soli.
- Gdy białka są już odpowiednio ubite, wylewamy je na rozgrzaną patelnię z masłem.
- Podpiekamy 2 minutki, po upływie czasu dodajemy czerwone porzeczki, delikatnie przyciskając je w białka.
- Podpiekamy kolejne 2 minuty, po tym czasie obracamy na drugą stronę i ponownie pieczemy 2 minuty.
- Gdy omlet jest już gotowy, dekorujemy go według uznania.
- W moim przypadku dodałam odrobinę frużeliny, masło orzechowe, syrop klonowy, winogrona i porzeczki. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 215.9kcalWęglowodany: 36.1gBiałko: 7.5gTłuszcze: 5.8gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!