Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa (zamiennie budyń + słodzidło)
- 30 g mąka
- 80 g kefir
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 szczypta proszek do pieczenia
Puszysty omlet cynamonowy
Ten lekki jak chmurka omlet z dodatkiem cynamonu skradnie serce nawet największego niejadka ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 😍
Składniki
- 90 g płynne białko jaj
- 10 g odżywka białkowa (zamiennie budyń + słodzidło)
- 30 g mąka
- 80 g kefir
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 szczypta proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy (w miarę możliwości delikatnie, żeby białka nie opadły).
- Smażymy na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni z pierwszej strony pod przykryciem (przewracamy dopiero, gdy omlet lekko zetnie się z góry).
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Ja użyłam frużelinę oraz orzechy włoskie (warto dodać źródło tłuszczu, ponieważ w omlecie nie ma go zbyt dużo).
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 116.7kcalWęglowodany: 11.1gBiałko: 11.6gTłuszcze: 2.9gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!