Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 2 łyżki cukier
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szklanka mąka
- olej do smażenia
- dodatki ulubione
Puszyste i lekkie jak chmurka placuszki
Placuszki w mini wydaniu nie tylko świetnie się prezentują, ale też genialnie smakują ❤️ Koniecznie musicie je wypróbować 🥰
Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 2 łyżki cukier
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szklanka mąka
- olej do smażenia
- dodatki ulubione
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Do ubitych białek dodawać stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.
- Dokładnie wymieszać na gładką masę.
- Na patelni rozgrzać olej, po czym przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta i smażyć powoli z obydwu stron na złocisty kolor.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem z dżemem.
- Ja podałam z owocami i polałam roztopioną czekoladą.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 85.6kcalWęglowodany: 12.7gBiałko: 4.1gTłuszcze: 1.9gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!