Składniki
- 420 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 200 g masło
- 1 szczypta sól
- 300 g mąka + 4 łyżki dodatkowo
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Puszyste ciasto zebra
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na smaczne i ciekawe jednocześnie ciasto na niedzielę, mamy idealną propozycję 🍰 Kultowe ciasto zebra spisze się w tej roli po prostu genialnie 🥰
Składniki
- 420 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 200 g masło
- 1 szczypta sól
- 300 g mąka + 4 łyżki dodatkowo
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier nadal miksując.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką.
- Gdy mamy wymieszane białka z mąką, wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao, a do drugiej 4 łyżki mąki.
- Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz jasne, a raz ciemne.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 50 minut. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 228.8kcalWęglowodany: 39.5gBiałko: 9.7gTłuszcze: 4gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!