Ptasie mleczko
Składniki:
- Żelatyna 20g
- Ulubione słodzidło (ja dałam tyle, by odpowiadało 8 łyżeczkom cukru, na drugi raz dałabym 10, bo myślę, że wtedy byłoby tak słodkie jak oryginał)
- Płynne białka jaj farmabialka.pl 200g
- Biszkopty (4) 22g
- Odżywka białkowa u mnie akurat smak biała czekolada 6g
- Jogurt naturalny 0% 20g
- Kropelki czekolady 10g
- Masło orzechowe 6g
- Guma guar 3g
Więc tak:
1. Żelatynę rozpuszczamy w 80ml zagotowanej wody, dodajemy słodzidło i mieszamy. Dodajemy 20g jogurtu by obniżyć temperaturę roztworu, dzięki czemu nie natkniemy się później na tzw żelatynowe gluty, i mieszamy ☺️
2. Białka jaj ubijamy na sztywno dodając w tym czasie odżywkę białkową i gumę guar.
3. Wlewamy żelatynę do białek i miksujemy jeszcze moment na najniższych obrotach.
4. Spód naczynia wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i wkładamy do lodówki.
5. Gdy masa stężeje, dekorujemy czymś czekoladowym, ja użyłam kropelek. Dodatkowo rozpuściłam masło orzechowe w łyżeczce gorącej wody i polałam nim deserek .
PRZEPIS: legalnelakocie
https://www.instagram.com/p/CAHst_CpWKJ/