Składniki
- 20 g żelatyna
- słodzidło odpowiednik około 10 łyżeczek cukru
- 200 g płynne białko jaj
- 22 g biszkopty
- 6 g odżywka białkowa u mnie akurat smak biała czekolada
- 20 g jogurt naturalny 0%
- 10 g czekolada kropelki lub tarta
- 6 g masło orzechowe
- 3 g guma guar
- 80 ml woda zagotowana
Ptasie mleczko
Pyszne ptasie mleczko domowej roboty na każdą okazję <3
Składniki
- 20 g żelatyna
- słodzidło odpowiednik około 10 łyżeczek cukru
- 200 g płynne białko jaj
- 22 g biszkopty
- 6 g odżywka białkowa u mnie akurat smak biała czekolada
- 20 g jogurt naturalny 0%
- 10 g czekolada kropelki lub tarta
- 6 g masło orzechowe
- 3 g guma guar
- 80 ml woda zagotowana
Sposób przygotowania
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml zagotowanej wody, dodajemy słodzidło i mieszamy.
- Dodajemy 20g jogurtu by obniżyć temperaturę roztworu, dzięki czemu nie natkniemy się później na tzw. żelatynowe gluty i mieszamy ☺️
- Białka jaj ubijamy na sztywno dodając w tym czasie odżywkę białkową i gumę guar.
- Wlewamy żelatynę do białek i miksujemy jeszcze moment na najniższych obrotach.
- Spód naczynia wykładamy biszkoptami, wlewamy masę i wkładamy do lodówki.
- Gdy masa stężeje, dekorujemy czymś czekoladowym, ja użyłam kropelek. Dodatkowo rozpuściłam masło orzechowe w łyżeczce gorącej wody i polałam nim deserek.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 420kcalWęglowodany: 29gBiałko: 47.5gTłuszcze: 13.3gBłonnik: 3.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!