Przepis od: @kuchcikgotuje
12

Składniki

Ptasie mleczko z białek

Z tym przepysznym przepisem w mgnieniu oka wyczarujecie domowe ptasie mleczko, od którego nie sposób oderwać wzroku ❤️🍰
Przygotowanie: 45 min.
Chłodzenie: 7 godz.
Czas całkowity: 7 godz. 45 min.
12

Składniki

Sposób przygotowania

  • Galaretki agrestowe rozpuścić w 200 ml wrzątku (każdą) i wystudzić.
  • 150 g białka ubić ze 100 g cukru na sztywną i lśniącą pianę.
  • Podczas ubijania białek cukier dodawać stopniowo, aby po każdym dodaniu zdążył się połączyć z białkami. Jeśli cukier wsypiemy od razu, może się on rozpuścić w białkach, zanim jeszcze wytworzy się piana.
  • Pod koniec dodać wystudzone kakao rozmieszane w 3 łyżkach wrzątku i miksować, aż połączy się z białkami.
  • Do ubitych białek dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę agrestową i krótko miksować, aby równomiernie się połączyła z białkami.
  • Spód foremki wyłożyć biszkoptami.
  • Następnie wylać na biszkopty masę z białek i kakao, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Tak samo postąpić z pozostałymi 150 g białka, 100 g cukru i galaretką agrestową, ale tym razem bez kakao, aby ubita piana była jasna.
  • Pianę wyłożyć na zastygniętą warstwę kakaową i wstawić do lodówki na około 20 minut.
  • Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, wystudzić i lekko tężejące wylać na ptasie mleczko.
  • Ptasie mleczko z białek i galaretki wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 145.2kcalWęglowodany: 23.6gBiałko: 3.6gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.