Ptasie mleczko z białek
Z tym przepysznym przepisem w mgnieniu oka wyczarujecie domowe ptasie mleczko, od którego nie sposób oderwać wzroku ❤️🍰
Sposób przygotowania
- Galaretki agrestowe rozpuścić w 200 ml wrzątku (każdą) i wystudzić.
- 150 g białka ubić ze 100 g cukru na sztywną i lśniącą pianę.
- Podczas ubijania białek cukier dodawać stopniowo, aby po każdym dodaniu zdążył się połączyć z białkami. Jeśli cukier wsypiemy od razu, może się on rozpuścić w białkach, zanim jeszcze wytworzy się piana.
- Pod koniec dodać wystudzone kakao rozmieszane w 3 łyżkach wrzątku i miksować, aż połączy się z białkami.
- Do ubitych białek dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę agrestową i krótko miksować, aby równomiernie się połączyła z białkami.
- Spód foremki wyłożyć biszkoptami.
- Następnie wylać na biszkopty masę z białek i kakao, po czym wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Tak samo postąpić z pozostałymi 150 g białka, 100 g cukru i galaretką agrestową, ale tym razem bez kakao, aby ubita piana była jasna.
- Pianę wyłożyć na zastygniętą warstwę kakaową i wstawić do lodówki na około 20 minut.
- Galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, wystudzić i lekko tężejące wylać na ptasie mleczko.
- Ptasie mleczko z białek i galaretki wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 145.2kcalWęglowodany: 23.6gBiałko: 3.6gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!