Składniki
Czekoladowy spód i wierzch:
Białkowa pianka:
- 200 g płynne białko jaj
- 125 g drobny cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 krople aromat cytrynowy lub śmietankowy
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml woda wrzątek
Ptasie Mleczko
Niedzielne popołudnie to idealny czas na przygotowanie wyjątkowego deseru, którym można zachwycić swoich bliskich. Ptasie mleczko w wykonaniu @potrawa_i_kawa to propozycja, która łączy w sobie delikatność białkowej pianki z intensywnością czekoladowego spodu i wierzchu. To połączenie smaków, które zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Składniki
Czekoladowy spód i wierzch:
Białkowa pianka:
- 200 g płynne białko jaj
- 125 g drobny cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 krople aromat cytrynowy lub śmietankowy
- 2 łyżki żelatyna
- 120 ml woda wrzątek
Sposób przygotowania
- Łączymy śmietankę, masło, kakao i cukier. Mieszankę podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników, kontrolując by nic się nie przypaliło.
- Następnie żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Potem dolewamy żelatynę do masy kakaowej także mieszając.
- Teraz czas na piankę. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do połączenia.
- Następnie do misy miksera wlewamy białka i ubijamy nie dłużej niż 3 minuty.
- Po tym czasie partiami dodajemy cukier. Jednak nie ubijamy za długo. Najlepiej nie dłużej niż 1 minutę. Masa powinna błyszczeć.
- Do naszej masy wlewamy nieco przestudzoną żelatynę i miksujemy na małych obrotach.
- Kolejny krok to podział naszej masy na dwie równe części. Jedna pozostanie biała, a do drugiej dodajemy łyżkę kakao. Mieszamy lub miksujemy do zmiany koloru na ciemny.
- Na tortownicę nie większą niż 24 cm kładziemy papier do pieczenia.
- Na papier wylewamy połowę naszej czekoladowej polewy, a następnie partiami (raz biała, raz ciemna) wlewamy piankę.
- Na wierzch wylewamy drugą część polewy czekoladowej. Jeśli nie chce utrzymać się na powierzchni i wpada do środka, to łyżką delikatniejsze tworzymy ślaczki na wierzchu.
- Następnie wkładamy nasze ptasie mleczko do lodówki na całą noc. Gotowe!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 67.1kcalWęglowodany: 13.4gBiałko: 3.1gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!