Przepis od: @potrawa_i_kawa
10

Składniki

Czekoladowy spód i wierzch:

Białkowa pianka:

Ptasie Mleczko

Niedzielne popołudnie to idealny czas na przygotowanie wyjątkowego deseru, którym można zachwycić swoich bliskich. Ptasie mleczko w wykonaniu @potrawa_i_kawa to propozycja, która łączy w sobie delikatność białkowej pianki z intensywnością czekoladowego spodu i wierzchu. To połączenie smaków, które zadowoli każdego miłośnika słodkości.
Przygotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 12 hours
10

Składniki

Czekoladowy spód i wierzch:

Białkowa pianka:

Sposób przygotowania

  • Łączymy śmietankę, masło, kakao i cukier. Mieszankę podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników, kontrolując by nic się nie przypaliło.
  • Następnie żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
  • Potem dolewamy żelatynę do masy kakaowej także mieszając.
  • Teraz czas na piankę. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do połączenia.
  • Następnie do misy miksera wlewamy białka i ubijamy nie dłużej niż 3 minuty.
  • Po tym czasie partiami dodajemy cukier. Jednak nie ubijamy za długo. Najlepiej nie dłużej niż 1 minutę. Masa powinna błyszczeć.
  • Do naszej masy wlewamy nieco przestudzoną żelatynę i miksujemy na małych obrotach.
  • Kolejny krok to podział naszej masy na dwie równe części. Jedna pozostanie biała, a do drugiej dodajemy łyżkę kakao. Mieszamy lub miksujemy do zmiany koloru na ciemny.
  • Na tortownicę nie większą niż 24 cm kładziemy papier do pieczenia.
  • Na papier wylewamy połowę naszej czekoladowej polewy, a następnie partiami (raz biała, raz ciemna) wlewamy piankę.
  • Na wierzch wylewamy drugą część polewy czekoladowej. Jeśli nie chce utrzymać się na powierzchni i wpada do środka, to łyżką delikatniejsze tworzymy ślaczki na wierzchu.
  • Następnie wkładamy nasze ptasie mleczko do lodówki na całą noc. Gotowe!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 67.1kcalWęglowodany: 13.4gBiałko: 3.1gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.