Składniki
Tarta:
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło zimne
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. żółtko
- 2 łyżki woda zimna
Lemon curd:
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Przepyszna tarta cytrynowa z bezą
Ta genialna tarta z cytrynowym kremem i przepyszną bezą totalnie zawróci Wam w głowach ❤️ Skąd to wiemy? Z nami właśnie dokładnie tak było 😘
Składniki
Tarta:
- 200 g mąka pszenna
- 100 g masło zimne
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. żółtko
- 2 łyżki woda zimna
Lemon curd:
Beza:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Tarta:
- Składniki na spód połącz ze sobą i zagnieć ciasto, utwórz kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ciasto ponakłuwaj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub soczewicą, piecz 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier, po czym piecz przez kolejne 15 minut.
Lemon curd:
- Do garnka wsyp cukier, skórkę i sok z cytryn, wodę i mąkę ziemniaczaną.
- Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone na kawałki i mieszaj mikserem, aż powstanie gładka masa
- Następnie dodaj żółtka i jajko i dalej miksuj.
- Masa powinna przypominać budyń. Na podpieczony spód wyłóż gotowe lemon curd.
Beza:
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Następnie kontynuując ubijanie, dodawaj stopniowo cukier.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilę.
- Bezę wyłóż na lemon curd.
- Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 212.5kcalWęglowodany: 46.9gBiałko: 5.1gTłuszcze: 1.2gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!