Przepis od: @elle_cannelle
8

Składniki

Tarta:

Lemon curd:

Przepyszna tarta cytrynowa z bezą

Ta genialna tarta z cytrynowym kremem i przepyszną bezą totalnie zawróci Wam w głowach ❤️ Skąd to wiemy? Z nami właśnie dokładnie tak było 😘
Przygotowanie: 50 min.
Pieczenie:: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
8

Składniki

Tarta:

Lemon curd:

Sposób przygotowania

Tarta:

  • Składniki na spód połącz ze sobą i zagnieć ciasto, utwórz kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ciasto ponakłuwaj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub soczewicą, piecz 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier, po czym piecz przez kolejne 15 minut.

Lemon curd:

  • Do garnka wsyp cukier, skórkę i sok z cytryn, wodę i mąkę ziemniaczaną.
  • Wymieszaj i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj masło pokrojone na kawałki i mieszaj mikserem, aż powstanie gładka masa
  • Następnie dodaj żółtka i jajko i dalej miksuj.
  • Masa powinna przypominać budyń. Na podpieczony spód wyłóż gotowe lemon curd.

Beza:

  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  • Następnie kontynuując ubijanie, dodawaj stopniowo cukier.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Bezę wyłóż na lemon curd.
  • Włóż tartę do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 212.5kcalWęglowodany: 46.9gBiałko: 5.1gTłuszcze: 1.2gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.