Składniki
- 440 ml płynne białko jaj
- 400 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 500 ml śmietanka 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 2 szt. śmietan-fix
- dżem z borówek, można dodać też inny smak
Przekładana beza z borówkami
Przepyszna beza w podwójnym wydaniu z puszystym kremem i soczystymi borówkami już na Was czeka ❤️ Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki
- 440 ml płynne białko jaj
- 400 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 500 ml śmietanka 36%
- 2 łyżki cukier puder
- 2 szt. śmietan-fix
- dżem z borówek, można dodać też inny smak
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Po trzech minutach dodajemy stopniowo cukier - po jednej łyżce.
- Pod koniec ubijania, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Na papierze do pieczenia na dwóch blaszkach odrysowujemy talerz o średnicy około 22 cm i wykładamy bezę, dzieląc mieszankę na pół.
- Piec z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 5 minut.
- Następnie temperaturę zmniejszyć do 100 stopni Celsjusza i piec przez 3 godziny.
- Bezy studzimy przy uchylonym piekarniku, najlepiej przez kilka godzin.
Krem:
- Ubijamy schłodzoną śmietanę.
- Po chwili dodajemy cukier puder i fixy.
- Kładziemy pierwszy blat, nakładamy połowę kremu i dżem z borówek, po czym kładziemy drugi blat i robimy to samo.
- Gotowy deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 379.2kcalWęglowodany: 39.8gBiałko: 7.5gTłuszcze: 22.8gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!