Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 30 g ksylitol
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 szczypta sól
- 100 g twaróg chudy
- 3 łyżki mąka
- 20 g budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- kilka kropli aromat waniliowy
- 30 g czekolada użyłam z dodatkiem orzechów laskowych
- 50 g borówki
- cukier puder do dekoracji
- mięta do dekoracji
Proteinowe bułeczki z czekoladą
Przepyszne bułeczki domowej roboty z dodatkiem czekolady skradną serce największego twardziela ❤️ Po prostu palce lizać 😍
Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 30 g ksylitol
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 1 szczypta sól
- 100 g twaróg chudy
- 3 łyżki mąka
- 20 g budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- kilka kropli aromat waniliowy
- 30 g czekolada użyłam z dodatkiem orzechów laskowych
- 50 g borówki
- cukier puder do dekoracji
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
- W misce połącz wszystkie składniki (oprócz mąki i budyniu).
- Wymieszaj dokładnie.
- Następnie dodaj mąkę i budyń.
- Ponownie dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki uformuj bułeczki (najlepiej wyłożyć ciasto na blat/stolnicę i dodatkowo ugnieść. W razie potrzeby podsypać mąką, tak aby ciasto za mocno się nie kleiło).
- Uformowane bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W każdą bułeczkę wetknij po kostce czekolady.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut.
- Po wyjęciu lekko ostudź, powtykaj borówki w każdą bułeczkę, posyp cukrem pudrem i ozdób świeżą miętą.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 70.8kcalWęglowodany: 9.4gBiałko: 3.2gTłuszcze: 2.7gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!