Placuszki z jabłkami

Składniki:

  • 100 g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 2 jajka
  • 250 g kefiru
  • 400 g jabłka
  • 220 g mąki, ja użyłam pszenną pełnoziarnistą
  • 80 g erytrytolu
  • po pół łyżeczki pdp i sody
  • cynamon

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy żółtka i kefir.

Łyżkami dodajemy wszystkie suche składniki, cały czas miksując.

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Posypujemy cynamonem i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy łyżką.

Smażymy z dwóch stron na patelni wysmarowanej oliwą.

 

PRZEPIS: dominikamiecznikowska

https://www.instagram.com/p/B44IgnilYjU/?igshid=1cj3lqf3ory6c