Składniki
- 100 g mąka owsiana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki syrop klonowy
- 1 szt. banan dojrzały
- 130 g jogurt naturalny
- 1 łyżka kakao można pominąć
- 100 ml płynne białko jaj
- 20 g masło roztopione
- 250 g twaróg
- czekolada gorzka rozpuszczona, opcjonalnie
- syrop klonowy opcjonalnie
- owoce opcjonalnie
Placuszki owsiane
Genialne placuszki na bazie mąki owsianej i białka to idealny pomysł na smaczne śniadanie każdego dnia ❤️
Składniki
- 100 g mąka owsiana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 3 łyżki syrop klonowy
- 1 szt. banan dojrzały
- 130 g jogurt naturalny
- 1 łyżka kakao można pominąć
- 100 ml płynne białko jaj
- 20 g masło roztopione
- 250 g twaróg
- czekolada gorzka rozpuszczona, opcjonalnie
- syrop klonowy opcjonalnie
- owoce opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Banan opłukać, obrać i rozgnieść widelcem.
- Następnie wymieszać go z jogurtem, twarogiem, proszkiem do pieczenia, kakao, syropem klonowym i solą.
- Białka lekko spienić, wlać do masy bananowej, dobrze wymieszać, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
- Na koniec dodać roztopione masło i wymieszać po raz ostatni.
- Patelnię posmarować roztopionym masłem (ja używałam pędzelka silikonowego), poczekać, aż się rozgrzeje.
- Nakładać po ok. łyżce masy, lekko spłaszczyć, poczekać aż boki zaczną się ścinać (ok.2 minuty) i dopiero wtedy ostrożnie przerzucać placuszki na drugą stronę.
- Smażyć jeszcze z minutkę, podawać polane czekoladą, syropem klonowym z owocami - wg uznania.
- Przed smażeniem następnej partii natłuszczajcie patelnię.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 91.3kcalWęglowodany: 9.1gBiałko: 6.6gTłuszcze: 3.2gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!