Składniki
- 125 g twaróg półtłusty
- 30 g mąka kukurydziana
- 55 g płynne białko jaj
- 80 g brzoskwinie (zamiennie dżem brzoskwiniowy)
- słodzidło wg uznania
Placuszki kukurydziane z brzoskwiniami
Te pyszne placuszki na słodko z dodatkiem genialnych brzoskwiń to prawdziwe niebo w gębie 🥰❤️
Składniki
- 125 g twaróg półtłusty
- 30 g mąka kukurydziana
- 55 g płynne białko jaj
- 80 g brzoskwinie (zamiennie dżem brzoskwiniowy)
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Twaróg, białka jaj, mąkę i słodzik dokładnie razem mieszamy.
- Patelnię smarujemy odrobiną oleju.
- Placuszki formujemy w rękach i kładziemy na rozgrzanej patelni.
- Mają gęsta konsystencję, podobną do mielonych.
- Chwilę później zmniejszamy ogień i przykrywamy.
- Czekamy, aż się zrumienią i dopiero wtedy przekładamy na drugą stronę.
- I gotowe! Usmażone placuszki podawaj z brzoskwiniami 🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 49.2kcalWęglowodany: 6gBiałko: 3.9gTłuszcze: 1.1gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!