Składniki
Omlet:
- 3 szt. cukinia
- 125 g płynne białko jaj
- 1 szklanka mąka
- 1 łyżka śmietana
- 1 łyżeczka sól
Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym
Brakuje Wam pomysłów na szybki i ciekawy obiad? Placuszki cukiniowe z dodatkiem sosu czosnkowego i pomidorków koktajlowych spiszą się w tej roli idealnie ❤️
Składniki
Omlet:
- 3 szt. cukinia
- 125 g płynne białko jaj
- 1 szklanka mąka
- 1 łyżka śmietana
- 1 łyżeczka sól
Sposób przygotowania
- Średniej wielkości cukinie wraz ze skórką ścieram w całości na dużych oczkach.
- Następnie wsypuję do startych warzyw całą sól, po czym mieszam i odstawiam na pół godziny.
- Następnie przekładam starte cukinie na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Warto je też dobrze wycisnąć.
- W misce robię ciasto.
- Wlewam białko, dodaje śmietanę i mieszam.
- Następnie dodaje mąkę i ponownie mieszam.
- Na sam koniec wrzucam do ciasta cukinie i mieszam dokładnie.
- Dużą łyżką nakładam ciasto na rozgrzany olej i smażę na średnim ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony.
- Placki podaje z sosem czosnkowym i pomidorkami.
- Placki są delikatne i mięciutkie. Moje dzieci za nimi przepadają.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 91.8kcalWęglowodany: 13.2gBiałko: 3.7gTłuszcze: 2.5gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!