Składniki
Ciasto na placuszki:
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 25 g budyń o smaku toffi
- 75 g skyr naturalny
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło (zamiennie erytrytol)
Sos:
- 20 g odżywka białkowa najlepiej ciasteczkowa
- 10 g masło orzechowe
- 10 g czekolada
Placuszki a'la DAIM
Z tym genialnym przepisem jeszcze dziś wyczarujecie genialne placuszki nawiązujące smakiem do kultowego batonika Daim ❤️ Pycha przez duże P 😋
Składniki
Ciasto na placuszki:
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 25 g budyń o smaku toffi
- 75 g skyr naturalny
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- słodzidło (zamiennie erytrytol)
Sos:
- 20 g odżywka białkowa najlepiej ciasteczkowa
- 10 g masło orzechowe
- 10 g czekolada
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W miseczce mieszamy żółtko, proszek budyniowy, kakao i słodzik.
- Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Smażymy placuszki na rozgrzanej patelni.
- Czas przygotować sosik.
- W tym celu mieszamy masło orzechowe z odżywką białkową oraz odrobiną wody. Tak, aby konsystencja była dość gęsta.
- Na koniec dorzucamy drobno posiekaną czekoladę.
- Gotowe placuszki układamy na talerzyku i polewamy sosem.
- Smacznego 🤤🤤🤤🤤
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 38.6kcalWęglowodany: 4.5gBiałko: 3.8gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!