Składniki
- 1 szt. tortilla
- 1 szt. papryka (pokrojona w kostkę)
- 100 g mozzarella
- 1 garść rukola
- 1/3 butelki płynne białko jaj
- pieprz
- sól
Pizzerinka na tortilli białkowej
Przepis od niesamowitej @anulkaaxd__ na pizzerinkę to idealna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Tortilla z dodatkiem świeżych warzyw, mozzarelli i białka jaja tworzy lekką alternatywę dla tradycyjnej pizzy.
Składniki
- 1 szt. tortilla
- 1 szt. papryka (pokrojona w kostkę)
- 100 g mozzarella
- 1 garść rukola
- 1/3 butelki płynne białko jaj
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Pokrój paprykę w kostkę, posól i odstaw na chwilę, aby zmiękła.
- Na dno tortownicy połóż tortillę, na niej równomiernie rozłóż rukolę lub szpinak, a następnie dodaj pokrojoną paprykę.
- Wlej około 1/3 butelki białek jaja równomiernie na wierzch.
- Posyp całość mozzarellą i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, używając programu "góra-dół termoobieg", przez około 10 minut, aż ser się roztopi i brzegi tortilli będą chrupiące.
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 294.4kcalWęglowodany: 4.8gProtein: 22gTłuszcze: 21.6gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!