Składniki
Makaroniki:
- 150 g migdały mielone
- 120 g płynne białko jaj
- 180 g cukier puder
- 120 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- kilka kropel barwnik spożywczy zielony
Krem:
- 200 g śmietana 36%
- 200 g czekolada biała
- 100 g pistacje obrane
Pistacjowe makaroniki rozpływające się w ustach
Delikatne jak chmurka i genialne w smaku makaroniki z dodatkiem pistacji staną się hitem w każdym domu ❤️🥰
Składniki
Makaroniki:
- 150 g migdały mielone
- 120 g płynne białko jaj
- 180 g cukier puder
- 120 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- kilka kropel barwnik spożywczy zielony
Krem:
- 200 g śmietana 36%
- 200 g czekolada biała
- 100 g pistacje obrane
Sposób przygotowania
Makaroniki:
- W szklanym naczyniu ubij jajka na sztywno.
- W trakcie ubijania na samym końcu zacznij dodawać porcjami cukier drobny (po 2-3 łyżki) oraz barwnik.
- Kolor białka powinien być dosyć intensywny, ponieważ zblednie po połączeniu z resztą składników.
- W osobnym naczyniu wymieszaj cukier puder z mielonymi migdałami oraz szczyptą soli. Następnie całość przesiej.
- Na sitku powinno Ci zostać około 10 gram migdałów, które nie zmieszczą się przez sitko. Zastąp je świeżą porcją migdałów i przesiej je do miski.
- Do ubitych białek dodaj przesiane migdały wraz z cukrem pudrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj silikonową łopatką.
- Jest to najtrudniejszy moment w robieniu makaroników. Ponieważ masy nie można mieszać ani zbyt długo ani zbyt krótko. Idealna masa powinna być gęsta, ale powinna również swobodnie spływać z silikonowej łopatki. Jest to bardzo ważne ponieważ, zbyt gęsta masa spowoduje, że makaroniki nie będą okrągłe tylko będą miały szpiczastą wypustkę, natomiast zbyt rzadkie ciasto spowoduje rozlanie makaronika, przez co nie będzie miał idealnego okrągłego kształtu.
- Na blaszce ułóż szablon do makaroników i przykryj go papierem do pieczenia.
- Do rękawa cukierniczego włóż masę na ciasto. Wybierz końcówkę o najgrubszej średnicy. Ciasto na makaroniki zacznij wyciskać na sam środek szablonu od góry. Ciasto powinno się samo rozlać do rantów koła.
- Uszykowaną blachą makaroników należy uderzyć kilka razy o podłogę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Następnie należy makaroniki odstawiać w suche miejsce na około 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika, należy sprawdzić czy powierzchnia makaronika jest sucha poprzez dotknięcie palcem góry makaronika i zobaczyć czy nie przykleja się do palca.
- Makaroniki należy piec przez około 18 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza na funkcji termoobiegu.
- Po wyjęciu z piekarnika należy odstawiać je na około 30 minut do ostudzenia.
Krem:
- Na patelni lub w małym garnuszku doprowadź do zagotowania śmietanę 36%.
- W miseczce pokrusz białą czekoladę na kostki. Zalej je gorącą śmietaną, aby się rozpuściła.
- Pistacje dokładnie obierz, a następnie bardzo drobno zblenduj.
- Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady i śmietany. Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszaj na jednolitą masę.
- Nakładaj ją do rękawa cukierniczego z końcówką o największej średnicy. Masę wyciskaj na środek makaronika. Nie żałuj jej, niech będzie widoczna.
- Pamiętaj, aby pokryć nią tylko połowę makaroników, ponieważ druga połowa będzie potrzebna do ich przykrycia.
- Gotowe makaroniki trzymaj w lodówce w szczelnie przykrytym pojemniczku. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 69.4kcalWęglowodany: 7.8gBiałko: 1.1gTłuszcze: 5.8gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!