Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowe
- 3 szt. cebula
- 3 szt. marchewka
- 1 szt. papryka
- 1 szt. por biała część
- 4 ząbki czosnek
- 1 łyżka olej sezamowy lub zwykły
- 3 łyżki sos sojowy
- sos teriyaki wg uznania
- 1 łyżka ocet ryżowy lub winny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka cukier brązowy
- 1 łyżeczka miód płynny
- 60 ml płynne białko jaj
- 30 g mąka ziemniaczana
- 1 szczypta imbir suszony
- 1 szczypta czosnek suszony
Pikantna wieprzowina po chińsku
Rozpoczynamy tydzień z porywającym przepisem na obiad! 😘❤😍 Odkryjcie sekret pikantnej wieprzowiny po chińsku, dzielnie podzielony przez @czarownica__sally. To danie obfituje w smaki, które zachwycą każdego miłośnika azjatyckiej kuchni. 🥰😍
Składniki
- 300 g polędwiczki wieprzowe
- 3 szt. cebula
- 3 szt. marchewka
- 1 szt. papryka
- 1 szt. por biała część
- 4 ząbki czosnek
- 1 łyżka olej sezamowy lub zwykły
- 3 łyżki sos sojowy
- sos teriyaki wg uznania
- 1 łyżka ocet ryżowy lub winny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka cukier brązowy
- 1 łyżeczka miód płynny
- 60 ml płynne białko jaj
- 30 g mąka ziemniaczana
- 1 szczypta imbir suszony
- 1 szczypta czosnek suszony
Sposób przygotowania
- Na oleju sezamowym podsmaż cebulę, marchewkę, pora i paprykę. Zdejmij warzywa z woka.
- Marynuj polędwiczki pokrojone w cienkie plasterki w sosie sojowym, pieprzu, imbirze i suszonym czosnku.
- Obtocz mięso w roztrzepanych białkach i mące ziemniaczanej, następnie smaż na oleju do zrumienienia.
- Przed dodaniem mięsa, na oleju podsmaż drobno posiekany czosnek i imbir.
- Dodaj do mięsa warzywa i zalej sosem (mieszanka sosu sojowego, sosu teriyaki, cukru brązowego, octu ryżowego, wody, zmiksowanych marynowanych papryczek chili).
- Duszenie chwilę, aby smaki się połączyły, następnie dopraw solą, pieprzem i miodem.
- Podawaj z ryżem i chińską surówką, opcjonalnie posypane sezamem i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 170.3kcalWęglowodany: 9.5gBiałko: 17.7gTłuszcze: 6.4gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!