Składniki
Brownie:
- 150 g cukinia
- 40 g mąka pszenna
- 10 g kakao
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 40 ml woda
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 50 g ser ricotta (zamiennie mascarpone/twaróg z wiaderka/skyr/ewentualnie gęsty jogurt naturalny)
- 50 g skyr naturalny
- 50 g jogurt naturalny
- 10 g ciastka korzenne
- 1/3 łyżeczki przyprawa korzenna
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 50 ml woda
- słodzidło wg uznania
Piernikobrownie z kremem korzennym
Brownie i piernik w jednym? Czemu nie! Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie 😍
Składniki
Brownie:
- 150 g cukinia
- 40 g mąka pszenna
- 10 g kakao
- 60 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 40 ml woda
- słodzidło wg uznania
Krem:
- 50 g ser ricotta (zamiennie mascarpone/twaróg z wiaderka/skyr/ewentualnie gęsty jogurt naturalny)
- 50 g skyr naturalny
- 50 g jogurt naturalny
- 10 g ciastka korzenne
- 1/3 łyżeczki przyprawa korzenna
- 30 g płynne białko jaj
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- 50 ml woda
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
Brownie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy suche składniki.
- Cukinię ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników (nie odsączamy jej z wody).
- Jeśli cukinia nie puści dużo wody, dodajemy płyn (masa ma być konsystencji budyniu).
- Całość dokładnie mieszamy.
- Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Krem:
- Jogurt, skyr i ricottę dokładnie mieszamy.
- Teraz dodajemy słodzidło i przyprawę korzenną.
- Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników.
- Białko ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy do całości i delikatnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka.
- Gotową masę przelewamy na ostygnięty spód.
- Całość chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 115.8kcalWęglowodany: 11.8gBiałko: 8.9gTłuszcze: 4.2gBłonnik: 1.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!