Piernikobrownie z kremem korzennym

Brownie : ⁣

  • 150g cukinii ⁣
  • 40g mąki pszennej ⁣
  • 10g kakao ⁣
  • 60g płynnego  białka jaja @farmabialka.pl
  • łyżeczka przyprawy do piernika ⁣
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ⁣
  • 40ml wody ⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣

➡️ białka ubijamy na sztywną pianę ⁣
➡️ dodajemy suche składniki ⁣
➡️ cukinie ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do pozostałych składników (nie odsączamy jej z wody)⁣
➡️ jeśli cukinia nie puści dużo wody dodajemy płynu (masa ma być konsystencji budyniu)
➡️ całość dokładnie mieszamy ⁣
➡️ pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30min ⁣

Krem ⁣

  • 50g ricotty (zamiennie mascaroone / twróg z wiaderka / skyr / ew gesty jogurt naturalny )⁣
  • 50g skyra naturalnego ⁣
  • 50g jogurtu naturalnego ⁣
  • 10g ciasteczek korzennych ⁣
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej ⁣
  • 30g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 5g żelatyny / agar ⁣
  • słodzidło wg uznania ⁣⁣

➡️ jogurt, skyr i ricotte dokładnie mieszamy ⁣
➡️ dodajemy słodzidło i przyprawę korzenną⁣
➡️ żelatynę rozpuszczamy w 50ml wrzątku i wlewamy do pozostałych składników ⁣
➡️ białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całości i delikatnie mieszamy ⁣
➡️ na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka ⁣
➡️ gotową mase przelewamy na ostygnięty spód ⁣
➡️ całość chłodzimy min kilka godzin ⁣

PRZEPIS: oliwiaaaa

https://www.instagram.com/p/CIxUhQ2h1fZ/