Piegusek z masą budyniową

Składniki:

  • 120g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 200g cukru
  • 100ml oleju
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g maku
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 500ml mleka
  •  250g serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

 

➡1 szklankę białek ubić na sztywną pianę.
➡Stopniowo dodać 200g cukru i nadal ubijać.
➡Dodać 100ml oleju i zmiksować.
➡200g mąki i 1łyżeczkę proszku do pieczenia  przesiać i dodać do masy wraz ze 100g maku i wymieszać.
➡Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C ok.35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
➡Przygotowujemy masę. Jeden budyń waniliowy przygotować wg opisu na opakowaniu(bez cukru) i zostawić do ostygnięcia.
➡Zimny serek mascarpone(250g) zmiksować z 3-4 łyżkami cukru pudru i stopniowo dodawać zimny budyń. Masę możemy schłodzić w lodówce dzięki czemu lepiej się rozsmaruje.
➡Ciasto przekroić wzdłuż na pół i na spodzie wyłożyć 3/4 masy i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę i posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc

 

PRZEPIS: mambuzo

https://www.instagram.com/p/CIfwkyshPVe/