Przepis od: @mambuzo
8

Składniki

Piegusek z masą budyniową

To pyszne ciasto makowe w połączeniu z masą budyniową skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa 🥰🍰 Po prostu palce lizać!
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 35 min.
Czas całkowity: 1 godzina 5 min.
8

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubić białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodać 200 g cukru i nadal ubijać.
  • Dodać 100 ml oleju i zmiksować.
  • 200 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać.
  • Następnie dodać do masy wraz ze 100 g maku i wymieszać.
  • Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut.
  • Wyjmujemy i studzimy.
  • Teraz czas przygotować masę.
  • Budyń waniliowy przygotować wg opisu na opakowaniu (bez cukru) i zostawić do ostygnięcia.
  • Zimny serek mascarpone (250 g) zmiksować z 3-4 łyżkami cukru pudru i stopniowo dodawać zimny budyń.
  • Masę możemy schłodzić w lodówce, dzięki czemu lepiej się rozsmaruje.
  • Ciasto przekroić wzdłuż na pół i na spodzie wyłożyć 3/4 masy i przykryć drugim blatem ciasta.
  • Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę i posypać płatkami migdałów.
  • Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 520.7kcalWęglowodany: 43.2gBiałko: 10.2gTłuszcze: 35.2gBłonnik: 3.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.