Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 100 ml olej
- 200 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g mak
- 40 g budyń waniliowy bez cukru
- 500 ml mleko
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Dodatki:
Piegusek z masą budyniową
To pyszne ciasto makowe w połączeniu z masą budyniową skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa 🥰🍰 Po prostu palce lizać!
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 100 ml olej
- 200 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g mak
- 40 g budyń waniliowy bez cukru
- 500 ml mleko
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukier puder
Dodatki:
Sposób przygotowania
- Ubić białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodać 200 g cukru i nadal ubijać.
- Dodać 100 ml oleju i zmiksować.
- 200 g mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać.
- Następnie dodać do masy wraz ze 100 g maku i wymieszać.
- Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut.
- Wyjmujemy i studzimy.
- Teraz czas przygotować masę.
- Budyń waniliowy przygotować wg opisu na opakowaniu (bez cukru) i zostawić do ostygnięcia.
- Zimny serek mascarpone (250 g) zmiksować z 3-4 łyżkami cukru pudru i stopniowo dodawać zimny budyń.
- Masę możemy schłodzić w lodówce, dzięki czemu lepiej się rozsmaruje.
- Ciasto przekroić wzdłuż na pół i na spodzie wyłożyć 3/4 masy i przykryć drugim blatem ciasta.
- Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę i posypać płatkami migdałów.
- Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 520.7kcalWęglowodany: 43.2gBiałko: 10.2gTłuszcze: 35.2gBłonnik: 3.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!