Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 100 ml olej
- 200 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g mak
- 3 garście maliny
- 2 szt. galaretka malinowa
Piegusek z malinami
Pyszne ciacho na bazie malin i maku skradnie serce największego niejadka 😊🍰😍
Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 100 ml olej
- 200 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g mak
- 3 garście maliny
- 2 szt. galaretka malinowa
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodać 200 g cukru i nadal ubijać.
- Następnie dodać 100 ml oleju i zmiksować.
- 200 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać, po czym dodać do masy wraz ze 100 g maku i wymieszać.
- Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza ok. 35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
- Przygotowujemy masę. 3 garście mrożonych malin podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając i studzimy.
- Dwie galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczamy w ok. 500 ml gorącej wody i studzimy.
- Do zimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i czekamy aż stężeje.
- Ciasto przekroić wzdłuż na pół i na spodzie wyłożyć tężejącą galaretkę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 328.7kcalWęglowodany: 34.9gBiałko: 7gTłuszcze: 19gBłonnik: 3.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!