Piegusek z malinami

Składniki:

  • 200g płynne białka jaj @farmabialka.pl
  • 200g cukru
  • 100ml oleju
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g maku
  • 3 garsci malin
  • 2 galaretki malinowe

➡Białka jaj ubić na sztywną pianę.
➡Stopniowo dodać 200g cukru i nadal ubijać.
➡Dodać 100ml oleju i zmiksować.
➡200g mąki i 1łyżeczkę proszku do pieczenia  przesiać i dodać do masy wraz ze 100g maku i wymieszać.
➡Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem i piec w nagrzanym piekarniku na 180°C ok.35 minut. Wyjmujemy i studzimy.
➡Przygotowujemy masę. 3 garści mrożonych malin podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając i studzimy. Dwie galaretki malinowe lub truskawkowe rozpuszczamy w ok.500ml gorącej wody i studzimy. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i czekamy aż stężeje.
➡Ciasto przekroić wzdłuż na pół i na spodzie wyłożyć tężejącą galaretkę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc

 

PRZEPIS: mambuzo

https://www.instagram.com/p/CI8DxPCl2TV/