Przepis od: @coolinarnie_u_ewy
8

Składniki

Piankowa babka domowej roboty

Ta pyszna babka piankowa to idealny wypiek na każdą okazję 🥰 Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny 😘👍
Przygotowanie: 20 minutes
Pieczenie: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
8

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, aż się rozpuści.
  • Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć.
  • Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie wymieszać.
  • Na koniec wlać masło lub margarynę i wymieszać.
  • Można tez dodać bakalie, aby podkręcić smak wypieku.
  • Ciasto wylać do blaszki (30x15) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Można tez wcześniej odłożyć niedużą ilość ciasta, wymieszać z łyżeczką kakao i powstałą ciemną masę przełożyć na wierzch jasnego ciasta.
  • Tak przygotowaną mieszankę piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45 minut do suchego patyczka.
  • Gotowe ciacho oprószyć cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem domowej roboty.
  • Białka jajek nadają się idealnie do wypieków, świetnie się ubijają. A babeczka jak widać… jest pyszna, mięciutka i tak jak lubię NAJbardziej 💖 szybka w przygotowaniu 😜

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 216.5kcalWęglowodany: 39.2gBiałko: 6.7gTłuszcze: 3.9gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.