Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1,5 szklanki mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g masło rozpuścić i ostudzić (zamiennie margaryna)
Piankowa babka domowej roboty
Ta pyszna babka piankowa to idealny wypiek na każdą okazję 🥰 Co więcej, z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet największy laik kulinarny 😘👍
Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 3/4 szklanki cukier
- 1,5 szklanki mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 100 g masło rozpuścić i ostudzić (zamiennie margaryna)
Sposób przygotowania
- Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, aż się rozpuści.
- Następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć.
- Do ubitej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie wymieszać.
- Na koniec wlać masło lub margarynę i wymieszać.
- Można tez dodać bakalie, aby podkręcić smak wypieku.
- Ciasto wylać do blaszki (30x15) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Można tez wcześniej odłożyć niedużą ilość ciasta, wymieszać z łyżeczką kakao i powstałą ciemną masę przełożyć na wierzch jasnego ciasta.
- Tak przygotowaną mieszankę piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 45 minut do suchego patyczka.
- Gotowe ciacho oprószyć cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem domowej roboty.
- Białka jajek nadają się idealnie do wypieków, świetnie się ubijają. A babeczka jak widać… jest pyszna, mięciutka i tak jak lubię NAJbardziej 💖 szybka w przygotowaniu 😜
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 216.5kcalWęglowodany: 39.2gBiałko: 6.7gTłuszcze: 3.9gBłonnik: 1.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!