Składniki
- 6 szt. biszkopty
- 200 g jogurt naturalny u mnie polis 0%
- 50 g skyr waniliowy
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 30 g płynne białko jaj
- 80 g truskawki
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- słodzidło wg uznania
Mega smaczna pianka waniliowo-truskawkowa
Dzisiejszy deser to idealna kombinacja wanilii i truskawek 🥰🍓 To po prostu perfekcyjny duet, który skusi największego niejadka 😊
Składniki
- 6 szt. biszkopty
- 200 g jogurt naturalny u mnie polis 0%
- 50 g skyr waniliowy
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 30 g płynne białko jaj
- 80 g truskawki
- 5 g żelatyna (zamiennie agar)
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Dno pudełeczka wykładamy biszkoptami.
- Następnie mieszamy jogurt naturalny, odżywkę i skyr. Na koniec dodajemy słodzidło.
- Żelatynę rozpuszczany w 50 ml wrzątku, po czym wlewamy do masy.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Całość dzielimy na dwie części. Do połowy dodajemy zblendowane truskawki i przekładamy na biszkopty.
- Chłodzimy przez chwilę w zamrażarce i przekładamy na wierzch drugą część.
- Całość chłodzimy w lodówce minimum przez 4 godziny.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 93.6kcalWęglowodany: 14gBiałko: 5.2gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!