Składniki
- 2 łyżki budyń brzoskwiniowy bez cukru, proszek
- 80 ml mleko 1.5%
- 200 ml woda
- 10 kropelek aromat np. wanilia + herbatnik z toffee
- 1 łyżeczka żelatyna
- 60 ml woda
- 1 szt. skyr brzoskwiniowy
- 30 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka cynamon
Pianka podwójnie brzoskwiniowa
Już za moment poznacie genialny przepis na przepyszny deser dla całej rodziny 🥰 Jego przygotowanie jest bajecznie proste ❤️
Składniki
- 2 łyżki budyń brzoskwiniowy bez cukru, proszek
- 80 ml mleko 1.5%
- 200 ml woda
- 10 kropelek aromat np. wanilia + herbatnik z toffee
- 1 łyżeczka żelatyna
- 60 ml woda
- 1 szt. skyr brzoskwiniowy
- 30 g płynne białko jaj
- 1 łyżeczka cynamon
Sposób przygotowania
- Proszek budyniowy oraz aromat rozrabiam w mleku.
- Gdy woda zacznie wrzeć, przelewam budyniową mieszankę.
- Gotuję na gęstą mieszankę, a następnie przelewam do większej miseczki.
- Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. I tak jak budyń pozostawiam do przestygnięcia.
- Następnie budyń, skyr oraz żelatynę blenduję na gładko, w międzyczasie dodając cynamon.
- Na końcu dodaję ubite na sztywną pianę białko i delikatnie (ale dokładnie) łączę z pozostałymi składnikami.
- Powstałą całość przekładam do naczynka {można tak jak ja zrobić kilka mniejszych lub użyć jednego większego 😇).
- Tak przygotowany deser wstawiam do lodówki do schłodzenia na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 46.2kcalWęglowodany: 3.9gBiałko: 4.8gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
.