Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Perfekcyjna beza pavlova
Mega utalentowana @ilona_kunowska zaprezentowała przepis na perfekcyjną bezę pavlova, która jest prawdziwym dziełem sztuki cukierniczej. 😘🥰😍 Nie sposób oderwać od niej wzroku! Czy też tak uważacie? ❤❤❤
Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 350 g cukier drobny
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Ubij białka, dodając stopniowo po 1 łyżce cukru, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania błyszczącej piany.
- Na koniec dodaj skrobię i sok z cytryny, mieszając delikatnie.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, narysuj okrąg o średnicy 23 cm i wyciśnij na niej bezę, formując brzegi.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, susz 15 minut, a potem do 100°C i susz przez kolejne 3 godziny.
- Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Udekoruj frużeliną, kremem mascarpone i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 251.7kcalWęglowodany: 60gBiałko: 4.5gTłuszcze: 0.2gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!