Składniki
- 1/4 szt. dynia
- 1 szt. batat
- 1 szt. jabłko winne
- 1 szt. cebula
- 2 szkl. ciecierzyca ugotowana
- 250 g płynne białko jaj
- 3 ząbki czosnek
- 1 szt. papryczka chilli
- 4-5 cm kurkuma świeża
- sól
- biały pieprz
- imbir
- kumin
- olej po suszonych pomidorach
Pasztet dyniowy
Odkryj przepis na niesamowity pasztet dyniowy od mega utalentowanej @beata_raut, który już od pierwszego wejrzenia sprawia, że ślinka cieknie. 🥰😘😍 To doskonała propozycja dla wszystkich poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw na śniadanie czy kolację. 😋😋😋
Składniki
- 1/4 szt. dynia
- 1 szt. batat
- 1 szt. jabłko winne
- 1 szt. cebula
- 2 szkl. ciecierzyca ugotowana
- 250 g płynne białko jaj
- 3 ząbki czosnek
- 1 szt. papryczka chilli
- 4-5 cm kurkuma świeża
- sól
- biały pieprz
- imbir
- kumin
- olej po suszonych pomidorach
Sposób przygotowania
- Na oleju po pomidorach suszonych podsmaż przyprawy, chilli, cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojoną dynię, jabłko i batata, smaż do miękkości.
- Ostudź, a następnie zmiksuj z ciecierzycą na gładką masę.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i suszonego czosnku.
- Delikatnie połącz ubite białka z masą warzywną.
- Przełóż do formy i piecz w 180°C przez godzinę.
- Podawaj jako zdrową i smaczną alternatywę na śniadanie lub kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1722.5kcalWęglowodany: 270.9gBiałko: 143.6gTłuszcze: 29.4gBłonnik: 66.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!