Składniki
Parmezanowe kluski:
- 250 g mąka pszenna razowa
- 80 g płynne białko jaj
- 6 łyżek parmezan
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 100 ml woda
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- sól do smaku
Pesto:
- 1 garść bazylia świeża
- 1/2 opakowania rukola
- 50 g migdały
- 2 szt. papryczki peperoncino opcjonalnie
- 1 ząbek czosnek
- 50 ml oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2 łyżki płatki drożdżowe nieaktywne
- 1 łyżka sok z cytryny lub limonki
- pieprz
- sól
Parmezanowe kluski z domowym pesto z bazylii i rukoli
Parmezanowe kluski z domowym pesto z bazylii i rukoli to przepis, który zadowoli każdego miłośnika włoskich smaków. Dzięki @didi_gotuje możemy cieszyć się połączeniem delikatnych, domowych klusek z intensywnym smakiem świeżego pesto. To doskonały wybór na rodzinny obiad, który zaskoczy bogactwem aromatów i smaków. Wykorzystanie płynnych białek jaj od @farmabialka.pl w przygotowaniu klusek to pomysł nie tylko na obniżenie kaloryczności dania, ale także na dodanie mu lekkości i puszystości.
Składniki
Parmezanowe kluski:
- 250 g mąka pszenna razowa
- 80 g płynne białko jaj
- 6 łyżek parmezan
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 100 ml woda
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- sól do smaku
Pesto:
- 1 garść bazylia świeża
- 1/2 opakowania rukola
- 50 g migdały
- 2 szt. papryczki peperoncino opcjonalnie
- 1 ząbek czosnek
- 50 ml oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 2 łyżki płatki drożdżowe nieaktywne
- 1 łyżka sok z cytryny lub limonki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Mieszaj składniki na kluski, gotuj w osolonej wodzie.
- Blenduj składniki na pesto.
- Mieszaj ugotowane kluski z pesto.
- Dekoruj parmezanem i bazylią.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 416.1kcalWęglowodany: 51.7gBiałko: 14.1gTłuszcze: 19.2gBłonnik: 8.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!