Składniki
- 40 g mąka ryżowa
- 5 g żelatyna
- 10 g masło orzechowe
- 1/2 łyżeczki cynamon
- kilka kropel aromat waniliowy
- 45 g płatki owsiane
- 150 g skyr
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g popcorn
- słodzidło wg uznania
Owsianka z popcornem
Każdy z nas uwielbia owsiankę, dlatego dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu 🍿🥰
Składniki
- 40 g mąka ryżowa
- 5 g żelatyna
- 10 g masło orzechowe
- 1/2 łyżeczki cynamon
- kilka kropel aromat waniliowy
- 45 g płatki owsiane
- 150 g skyr
- 100 g płynne białko jaj
- 30 g popcorn
- słodzidło wg uznania
Sposób przygotowania
- Gotujemy 400 ml wody z żelatyną i słodzikiem.
- Kiedy zacznie się gotować, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek.
- Jak zacznie gęstnieć, ściągamy z kuchenki, po czym dodajemy cynamon oraz aromat. Przekładamy do pojemnika.
- Płatki zalewamy 200 ml wrzątku, po czym dodajemy słodzik, sól i przykrywamy.
- Kiedy płatki wciągną wodę, dodajemy skyr oraz masło orzechowe.
- Białka ubijamy z odrobiną soku z cytryny lub soli na puszysta pianę.
- Mieszamy delikatnie z płatkami i wylewamy masę na zastygnięty budyń.
- Całość dajemy do lodówki minimum na trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem robimy popcorn bez soli i tłuszczu na sprayu w garnku lub w maszynce do popcornu albo mikrofalówce.
- Posypujemy owsiankę i gotowe 💪 połączenie smaków jest obłędne 😇
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 677.5kcalWęglowodany: 94gBiałko: 49.5gTłuszcze: 11.7gBłonnik: 11.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!