Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 80 g płatki owsiane
- 15 g odżywka białkowa (zamiennie proszek budyniowy + słodzidło)
- 1 łyżka erytrytol (zamiennie ksylitol)
- 100 ml mleko (u mnie migdałowe)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Owsiane pancakes
Pyszne naleśniki w stylu amerykańskim z dodatkiem płatków owsianych to prawdziwa uczta dla podniebienia 🥞🥰
Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 80 g płatki owsiane
- 15 g odżywka białkowa (zamiennie proszek budyniowy + słodzidło)
- 1 łyżka erytrytol (zamiennie ksylitol)
- 100 ml mleko (u mnie migdałowe)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Płatki owsiane zmiksować przy pomocy blendera do momentu otrzymania formy mąki.
- Następnie dodajemy proszek do pieczenia, słodzidło oraz odżywkę białkową.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mleko i suche składniki.
- Gotową mieszankę smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty na każdej ze stron. Do chwili aż naleśniki nabiorą pięknego, złocistego koloru.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 116.1kcalWęglowodany: 15.2gBiałko: 8.8gTłuszcze: 2.5gBłonnik: 2.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!