Składniki
- 240 g płynne białko jaj
- 150 g erytrytol
- 1 szczypta sól
- 150 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 ml olej rzepakowy
- 1 łyżka kakao
- 1 szt. budyń czekoladowo-orzechowy
Orzechowa zebra fit
Sprawdzony przepis od @diet.etyczna na pyszne ciasto "Orzechowa Zebra" w wersji fit. Lekkie i mniej kaloryczne, idealne dla każdego, kto dba o linię, ale nie chce rezygnować ze słodkości.
Składniki
- 240 g płynne białko jaj
- 150 g erytrytol
- 1 szczypta sól
- 150 g mąka pszenna pełnoziarnista
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 80 ml olej rzepakowy
- 1 łyżka kakao
- 1 szt. budyń czekoladowo-orzechowy
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz erytrolem.
- Przesiać do ubitych białek mąkę, dokładnie wymieszać, dodać olej i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać.
- Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao i budyń czekoladowo-orzechowy.
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian wlewać porcje ciasta brązowego i białego, tworząc efekt "zebry".
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C, funkcja "góra-dół", przez ok. 30-45 minut.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 168.8kcalWęglowodany: 34.1gBiałko: 5.3gTłuszcze: 9.6gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!